Як уникнути пожежі у побуті, вчили прикарпатські рятувальники жителів Угорників

14:42, 28 лис. 2019
 
Як уникнути пожежі у побуті, вчили прикарпатські рятувальники жителів Угорників

Комплексне профілактичне відпрацювання провели сьогодні прикарпатські рятувальники спільно із газовиками та електриками у приміському селі Угорники. Такий захід організували для того, щоб навчити жителів дотримуватися правил пожежної безпеки у побуті. Під час навчань рятувальники роздали людям інформаційні листівки та провели профілактичні бесіди.

Варвара Демків у своєму будинку живе сама. Розповідає, що раніше працювала у пожежній частині диспетчеркою, тому зараз з вогнем поводиться обережно: "Я вже як лягаю спати, то по три рази біжу, перевіряю, чи я плитку вимкнула. Бо я один раз лишила, то вона цілу ніч горіла. Ця робота – обов’язкова. Це дуже небезпечно для перестарілих людей. Треба, щоб нагадували".

Виконувач обов’язків начальника аварійно-диспетчерської служби АТ "Івано-Франківськгаз" Сергій Прокопенко пояснює, за чим потрібно стежити у побуті, щоб уникнути пожежі: "Вам треба завжди вважати на те, що димові, вентиляційні канали повинні бути чистими. Є у нас певні організації, які займаються їхньою чисткою. Вони надають акти на ці вентиляційні канали. Це є ваша безпека".

За словами речниці обласного управління з надзвичайних ситуацій Світлани Бабушкіної, найчастіше пожежі стаються саме у приватних секторах. Під час таких заходів найбільшу увагу приділяють людям "групи ризику".

"Це соціально незахищені верстви населення, одинокі, перестарілі громадяни, особи похилого віку, багатодітні сім’ї, сім’ї, де зловживають алкоголем. Основними причинами таких пожеж є необережне поводження з вогнем, коротке замикання електромережі, порушення правил експлуатації при влаштуванні електроприладів та пічного опалення".

До слова, з початку року на території області виникло понад 3500 пожеж. Під час них було врятовано 53 особи. Загинуло 36.