«Антропологія» — дивіться на UA: КАРПАТИ про історію та сучасність етнокультурних груп Бессарабії

«Антропологія» — дивіться на UA: КАРПАТИ про історію та сучасність етнокультурних груп Бессарабії

1 гру. 2020

З 5 грудня щосуботи о 16:15 в ефірі всіх регіональних телеканалів Суспільного зокрема і UA: КАРПАТИ, виходитиме документальний серіал про культурно-освітнє життя Одеського регіону «Антропологія». Проєкт відібрали торік на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним».

Читайте також: UA: КАРПАТИ оголошує відбір проєктів журналістських розслідувань у регіонах

Проєкт пропагує культурну толерантність, людяність, екологічність буття, заохочує інтерес до власної історії, популяризує культуру національних спільнот.

Знімальна група проєкту вирушила у подорож міжнародною трасою M-15 «Одеса-Рені», ​щоб дізнатися, як живуть люди в Бессарабії.​ Нащадки липованів-старовірів, німців, гагаузів, болгар — всі вони під тиском цивілізації потроху втрачають традиційні риси. Глядачі побачать 6 документальних серій про окрему громаду, її історію, проблеми, й боротьбу за свою ідентичність. Як національні спільноти пристосовуються до сучасного світу та зберігають свою культуру. 

«Взагалі весь проєкт робився через величезну любов до Бессарабії. Ми вважаємо цей регіон унікальним у плані культурного розмаїття. Дуже хотілося б, аби ця різноманітність підтримувалася, пропагувалася. Вражає рівень толерантності, терпимості один до одного різних етнокультурних спільнот. Скрізь живуть люди зі своїм почуттями й мріями. У Бессарабії вони, може, навіть більш життєрадісні, ніж у містах. Взагалі в селах люди оптимістичні, частіше посміхаються, — розповідає керівник проєкту Дмитро Докунов. — У Болградському районі дуже гостинні люди й іноді було складно знімати, адже в кожному будинку хотіли посадити за стіл і нагодувати. Такий кодекс. На десять хвилин забігти не виходило. Під час зйомок про липованів увесь час ходили в сорочках з довгим рукавом, тому що у них суворий дрескод. У більшості ромів — драматичні лінії долі. Повертаючись увечері на базу в готель, ми часто мовчали від смутку, що нахлинув».

За словами продюсерки Одеської філії Суспільного Ірини Кипоренко, проєкт вийшов зворушливий і дуже красивий. 

«Команда так надихнулася Бессарабією і її жителями, що цього неможливо не помітити на кадрах. Історії, які розповість проєкт, — дивовижні, щемкі, життєствердні. Дуже багатогранні. Поки що мій фаворит — випуск про ромів, закликаю усіх подивитися його, особливо тих, хто звик жалітися на своє життя. Я його переглянула вже багато разів, і кожен раз навертаються сльози», — поділилась Ірина Кипоренко.

Нагадаємо, з вересня в ефірі Суспільного вже з’явилися 15 із 20 творчих проєктів для регіонального мовлення, які відібрали на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» восени минулого року.