«Ілюзія рівності»: Суспільне запрошує на презентацію й обговорення в Івано-Франківську

«Ілюзія рівності»: Суспільне запрошує на презентацію й обговорення в Івано-Франківську

22 лис. 2023

26 листопада о 16:00 в Івано-Франківську (вулиця В’ячеслава Чорновола, 7, готель «Станіславів») відбудеться презентація та обговорення документального проєкту Суспільного Мовлення «Ілюзія рівності» — історій справжньої боротьби за рівноправ’я у різноманітній українській спільноті. Вхід вільний. 

«Я став соромом родини», «Я боялась згоріти у пеклі», «Я ніхто і його тіло б мені не віддали» — ці фрази віддзеркалюють долі трьох героїнь та героїв «Ілюзії рівності». Їхні історії, які виходять за межі загальновизнаних стереотипів, засвідчують, як важливо продовжувати боротьбу за базові права людини, незважаючи на усі труднощі. 

Читайте також: «Ілюзія рівності»: Суспільне розповідає історії боротьби за рівноправ’я

«В період війни, коли суспільство опиняється в стресі, розуміння та підтримка стає критичною. З урахуванням розмаїття української спільноти — від різних етнічних та національних груп до гендерної ідентичності та релігійних вірувань — фільм “Ілюзія рівності” пропонує глядачам зануритися в історії тих, хто частіше відчуває дискримінацію у забезпеченні рівних прав та можливостей, — каже Анастасія Гудима, керівниця Координаційного мовлення національних спільнот та проєктів з розмаїття Суспільного.

Герої та героїні документального проєкту розкривають свої болісні історії, де вони, беручи участь у різних сферах життя — від військової служби до волонтерства — щоденно стикаються з обмеженнями, переслідуванням та дискримінацією. ЛГБТКІ+-пари та їхні союзники розповідають про свої життєві випробування, які виявляються ще складнішими з початком війни.

Герої фільму:

  • Дмитро Павлов — старший солдат, стрілець Збройних сил України. Між Бахмутом та Часовим Яром отримав кульове поранення. За півтора місяця лікування переніс сім операцій, але жодного разу не дочекався приїзду батьків, для яких він став вигнанцем. 
  • Ольга у своєму реабілітаційному кабінеті часто приймає військових, їздить як волонтерка у госпіталі. Зі своєю партнеркою, яка служить бойовим медиком на передовій, не бачилась пів року. Вони так і не стали сім’єю офіційно — за 6 років спільного життя. 
  • Дмитро Гаврилюк волонтерить з першого дня війни, забезпечуючи військових усім — від їжі до майна. Зі своїм партнером, військовим ЗСУ, за цей період вони бачились лише двічі. Він отримав опіки під час артобстрілу, але до реанімації Дмитра не пустили, бо він — йому «ніхто». 

Як втрата партнерів чи партнерок, неможливість укладання цивільних партнерств, осуд рідних та соціуму змушують українських військових та волонтерів боротись за своє право на рівність дивіться у документальному проєкті Суспільного Мовлення «Ілюзія рівності». 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Документальний проєкт «Ілюзія рівності» реалізовано командою Координаційного мовлення національних спільнот та проєктів з розмаїття Суспільного мовлення за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його вміст є виключно відповідальністю АТ «НСТУ» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.