«Снігурівка. Крізь окупацію»: спецпроєкт Суспільне Миколаїв до річниці звільнення міста

«Снігурівка. Крізь окупацію»: спецпроєкт Суспільне Миколаїв до річниці звільнення міста

9 лис. 2023

10 листопада у денному ефірі всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив», о 15:20, на Суспільне Новини, Суспільне Крим, Суспільне Миколаїв та інших місцевих каналах Суспільного Мовлення дивіться спеціальний проєкт «Снігурівка. Крізь окупацію».

Команда Суспільного зібрала свідчення про оточення міста росіянами, партизанську діяльність, спроби проривів ЗСУ та деокупацію міста, а також розповіді місцевих жителів, військовослужбовців, медиків та інших учасників подій. Авторка проєкту Валентина Гурова, відеограф Юрій Руденко, телеоператорка Юлія Філімон, режисерка монтажу Юлія Єрмушова.

Читайте також: Суспільне Миколаїв покаже документальний фільм про батальйон ветеранів-морпіхів «Штурм» 

Снігурівка стала єдиним містом у Миколаївській області, яке вдалось зайняти російським військам. Окупація тривала з 19 березня по 10 листопада 2022 року і була одним із найболісніших витків російсько-української війни для Миколаївщини.

«Звільнення міста — без сумніву, момент, який зміцнив віру в подальшу перемогу України. Працюючи над проєктом “Снігурівка. Крізь окупацію”, мені хотілось показати боротьбу сил оборони міста, місцевих бійців ТрО, які, навіть коли бачили колони з сотень одиниць техніки, не відступали і дали не один гідний бій ворогу. Окупанти не дозволили працювати рятувальникам, закривши в місті пожежно-рятувальну частину, тиснули на лікарів та медперсонал, проводили обшуки у місцевих, які попри все передавали інформацію про окупаційні війська силам оборони України. Неможливо вмістити вісім місяців в одну стрічку,  але ми спробували показати перебіг подій, задокументувати ці історії», — розповідає кореспондентка  Суспільне Миколаїв, авторка проєкту Валентина Гурова

Під час зйомок команді доводилось перебувати в місцях, де раніше велись бойові дії, та в місцях колишньої дислокації російських окупантів. 

«В ці моменти не думаєш про страх, більше думаєш про те, як через камеру передати глядачам емоції та відчуття від побаченого,  усвідомлюючи, що ці локації все ще можуть бути небезпечними», — відеограф Суспільне Миколаїв Юрій Руденко.

Життя під російською окупацією — надважкий час для жителів Снігурівки, вони відчули на собі бомбардування, нелюдські умови життя, страх і всі інші жахи, що приносять із собою російські солдати. Сьогодні снігурівці знаходять в собі сили відбудовувати свої будинки, налагоджувати своє життя й говорити, відверто і на камеру, про ті страшні миті, які довелось пережити під час окупації. 

«Я вражена людьми, з якими познайомилась працюючи над проєктом. Без перебільшень, я, затамувавши подих, знімала історії людей, які в окупації потай збирали дані про російську техніку та передавали ЗСУ. Це просто надзвичайний вияв мужності та незламності. Такі приклади спротиву й вірності цінностям надихають. Надихають вірити і боротися, працювати і просто жити», — зазначає телеоператорка Суспільне Миколаїв Юлія Філімон.

«Я працювала в команді над документалкою "Битва за Миколаїв" і вже тоді зрозуміла, що з цим професійним колективом можна робити круті проєкти. Авторка зробила колосальну роботу — перебрала купу архіву, знайшла таке відео, що й не сподівалися. Я вважаю, що такі спецпроєкти вкрай важливі для суспільства, адже ми маємо знати і пам’ятати все, що відбувалося в нашому регіоні під час повномасштабного вторгнення рф», — вважає режисерка монтажу Суспільне Миколаїв Юлія Єрмушова

Нагадаємо, телевізійний ефір Суспільне Миколаїв можна дивитись і онлайн, а всі телевізійні проєкти у зручний для себе час знайти на ютуб-каналі Суспільне Миколаїв.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.