Відчути себе частиною єдиного народу: Гнатковський закликав долучитися до Радіодиктанту

Відчути себе частиною єдиного народу: Гнатковський закликав долучитися до Радіодиктанту

26 жов. 2023

У п’ятницю, 27 жовтня, об 11:00 23 рік поспіль відбудеться Радіодиктант національної єдності-2023, започаткований командою Українського Радіо. Читатиме Радіодиктант актор і театральний режисер Олексій Гнатковський, а звучатиме він на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура. Подивитися наживо можна в ефірі телеканалу Суспільне Культура, на ютуб-каналі Українського Радіо і на фейсбук-сторінках Суспільного. 

Читайте також: Радіодиктант національної єдності-2023: як взяти участь

Олексій Гнатковський закликав долучитися до написання Радіодиктанту українців по всьому світу і відчути радість єднання.

«Перш за все розумію, що Радіодиктант національної єдності — це те, що об’єднує між собою не тільки українців в Україні, а й українців по всій планеті. Коли сідають писати диктант у всьому світі — це наче величезна потужна хвиля, і українці стають величезною силою. Я розумію свою відповідальність за цей диктант, але, з іншого боку, я розумію, що це величезне щастя — бути причетним до цього великого руху. 

Взагалі я вважаю, що нам треба шукати те, що нас об’єднує, бо зараз багато у медіаресурсах і соціальних мережах таких декадансних настроїв, які люди бачать та шукають, що нас роз’єднує: коли бачать корупцію, гучні весілля, невиправдано багаті; те, як люди тікають від армії… Та насправді — це поодинокі випадки негідників, а всю українську націю не можна судити за такими випадками. Тому що наша нація — це нація прекрасних, щирих, добрих людей, це нація воїнів, нація людей, які відстоюють свою державу і працюють в тилу для забезпечення фронту. Нам треба шукати те, що нас об’єднує, бо тільки разом ми зможемо подолати цю нечисть, яка лізе зараз на нашу землю, і перемогти у нашій великій війні. А мова — це те, що нас об’єднує, це наш генетичний фонд, те, що в нашому ДНК вишито як вишиванку. 

Моя найбільша порада під час написання Радіодиктанту — по-перше, приєднатися до нього, а по-друге, мова не йде про правильність чи неправильність написання диктанту. Хоч, звичайно, хочеться написати без помилок, але сама участь у цьому, долучення до Радіодиктанту національної єдності — то найбільша насолода. Бажаю всім отримати цю насолоду від причетності до великої української хвилі — відчути себе частиною єдиного народу. Відчуйте цю радість і не хвилюйтесь за написання!» — порадив Олексій Гнатковський.  

Нагадаємо, Радіодиктант називатиметься «Дороги України», авторкою тексту стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії — Катерина Калитко. До методичної роботи над Радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко

Читайте також: Головне завдання Радіодиктанту — єднання суспільства, — Юлія Шелудько

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він став найбільшим щорічним україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу. 

Минулого року текст Радіодиктанту національної єдності-2022 «Твій дім» написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу, читала — народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Радіодиктант торік написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Фото: galka.if.ua