«Какая разніца»: прем’єра другого епізоду фільму «Остання війна» на Суспільне Івано-Франківськ

«Какая разніца»: прем’єра другого епізоду фільму «Остання війна» на Суспільне Івано-Франківськ

18 вер. 2023

«Какая разніца» — це перша частина другої серії документального циклу Суспільного Мовлення «Остання війна». Розповідь про те, як відбувалась деколонізація свідомості українського суспільства протягом років Незалежності, яких помилок припустились українці й чи можна було їх уникнути. 

Прем’єра другого епізоду «Какая разніца» відбудеться 20 вересня о 22:00 на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення (Суспільне Донбас, Суспільне Тернопіль, Суспільне Івано-Франківськ  тощо), другий показ в телеефірі місцевих каналів відбудеться 23 вересня о 16:00

Читайте також: Суспільне презентувало документальний проєкт «Остання війна»

Документальний цикл «Остання війна» — авторський проєкт Мирослави Барчук, заснований на розмовах з 30 українськими й західними інтелектуалами, який має унікальні архівні матеріали.

«”Какая разніца” — фільм про те, як українці проґавили “русскій мір” у себе в країні. Це спроба осмислити, проаналізувати помилки, яких ми як суспільство припустились протягом трьох десятиліть Незалежності, про хибний вибір, який ми робили. Це відверта, доросла розмова про те, чи могли ми цих помилок уникнути, чи, можливо, вони є природною хворобою росту і подолання постколоніального синдрому, — розповіла авторка документального циклу «Остання війна» Мирослава Барчук. — Наш фільм не про провину, а про відповідальність, яку усвідомлює кожне суспільство, яке хоче справжньої трансформації. “Какая разніца” — мем часу національного відродження кінця 80-х – початку 90-х, коли почалися дискусії щодо української мови і культури. Наш фільм про те, що різниця таки є, і вона має чіткий безпековий вимір. Ми представляємо першу частину епізоду “Какая разніца”, він охоплює 1991-2004 роки. У другій частині ми проаналізуємо період 2004-2023»

За словами співавтора сценарію другого епізоду «Какая разніца» Юрія Макарова, ця серія є безкомпромісною публіцистикою.

«Розмови, які виникають або з близькими вдома (якщо дім цілий), або з незнайомими в соцмережах: що ми зробили не так, відколи здобули Незалежність, що маємо на свою голову війну? Де ми помилилися або помилялися? Де, може, звернули не туди? Журналістка Суспільного Мирослава Барчук озвучує ці безпорадні запитання. Хоча “ми” — поняття надто збірне, воно об’єднує як тих, хто був безкомпромісно відданий Україні, так і тих, хто остаточно усвідомив свою ідентичність перед лицем смертельної загрози, — розмірковує Юрій Макаров. — Крім того, не завжди країна мала чіткий вибір або не мала його взагалі. Так чи так, робота над помилками не є спробою перекласти відповідальність з агресора на об’єкт агресії, вона лише допомагає визначити, де в нашому недавньому минулому була короткозорість або легковажність, а де логіка історії, яку неможливо прискорити. Фільм другий “Какая разніца” з циклу “Остання війна” — відверта, безкомпромісна публіцистика. Аналіз подій охоплює період 1991-2004 років. Далі буде, але не буде легше».

Режисерка другого епізоду «Какая разніца» Олеся Моргунець-Ісаєнко розповіла про роботу з унікальними архівними матеріалами: «Це була дуже цікава робота, і ми продовжуємо працювати над проєктом. Я і Роман Синчук дуже любимо працювати з хронікою, ми віднайшли на Суспільному дуже круті архівні матеріали, також ми використовували особисті й дуже цінні архіви Ярослава Кендзьора — деякі з них ще не були оприлюднені. Цей фільм унікальний архівними матеріалами та роботою команди, яку ми туди вклали. Звичайно, робота Мирослави Барчук неоціненна. Всі інтерв’ю зі спікерами фільму, які поділилися своїми думками з Мирославою, ми склали в одну цілісну історію другого епізоду “Какая разніца”. Надіюсь, що серія сподобається глядачам. Найголовніше — що там є над чим подумати, переосмислити, згадати й дізнатися багато нового».  

Творча команда

Автори ідеї: 

  • Мирослава Барчук
  • Володимир Ладижець

Режисери:

  • Олеся  Моргунець-Ісаєнко
  • Роман Синчук

Автори сценарію:

  • Мирослава Барчук
  • Юрій Макаров

«Остання війна» — це цикл документальних фільмів, у якому українські та західні інтелектуали, історики, філософи, письменники й політичні діячі аналізують, як довго триває російсько-українська війна, які її корені й за що вона точиться? Чому світ понад 20 років був інтелектуально і морально сліпим до визрівання фашизму в росії, і чому всі роки незалежності українське суспільство і влада легковажили загрозами з боку північного сусіда? Кожен фільм це окрема розмова, у якій розглядають російсько-українську війну як опуклий багатогранник — кожна грань відкривається у різних епізодах нашого документального циклу.

Перший епізод документального циклу «Остання війна» доступний на ютуб-каналі Першого. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.