«Діти, які вже ніколи». Прем’єра фільму-розслідування The Kyiv Independent на Суспільне Івано-Франківськ

«Діти, які вже ніколи». Прем’єра фільму-розслідування The Kyiv Independent на Суспільне Івано-Франківськ

14 вер. 2023

21 вересня о 22:00 на місцевих каналах Суспільного Мовлення (Суспільне Донбас, Суспільне Тернопіль, Суспільне Івано-Франківськ та інші) — прем’єра фільму-розслідування українського англомовного видання The Kyiv Independent про вбивства українських дітей «Діти, які вже ніколи»*. Суспільне Мовлення та «Українська правда» — ексклюзивні медіапартнери з дистрибуції розслідування The Kyiv Independent.

Фільм розкриває трагічні історії трьох дітей, яких вбили російські військові: це 10-річна Катя Вінарська з Харківщини, 12-річний Влад Магдик з Київщини та 15-річний Михайло Устянівський з Херсонщини. 

Читайте також: #досічекаю: Суспільне запустило марафон репортажів про зволікання держави з ідентифікацією загиблих

Журналісти The Kyiv Independent поспілкувався з батьками та родичами загиблих дітей, а також із тими, хто став свідком їхніх убивств. Знімальна група видання побувала у різних регіонах України, включно із прифронтовим селом Гаврилівка на Херсонщині, де загинув Михайло Устянівський. В одному з випадків журналісти-розслідувачі The Kyiv Independent змогли встановити осіб, причетних до вбивства.

«Російська армія вчинила незліченну кількість злочинів в Україні, але серед них дуже виділяються дітовбивства. І цю червону лінію — вбити дитину — росіяни перетнули десятки разів в Україні. Про ці злочини потрібно говорити якомога голосніше. Їх потрібно розслідувати. Кожен із цих випадків вимагає справедливості та притягнення до відповідальності», — каже Данило Мокрик автор фільму та журналіст-розслідувач відділу воєнних злочинів The Kyiv Independent.

«Важливо вчасно збирати та оприлюднювати інформацію про злочини російської армії в Україні. Вдячний колегам-розслідувачам, які взяли на себе цю місію. Як Суспільне Мовлення ми стали й залишатимемось платформою, де виходять як власні матеріали на цю тематику, так і партнерські», — каже Артем Шелковий, генпродюсер регіонального мовлення Суспільного.

Одна з історій у фільмі — історія 10-річної Каті Вінарської. Російські силовики двічі відкрили вогонь по автомобілю, в якому була дівчинка, на другий день повномасштабної війни: після першого поранення росіяни відкрили по ній вогонь вдруге, коли Катю везли в лікарню. 

«Я хочу, щоб весь світ знав, що її вже немає», — сказала Марія Ківшар, бабуся Каті, яка в той момент була з дівчинкою і намагалася її врятувати.

Загалом, з 24 лютого 2022 року лише за офіційними даними російська армія вбила в Україні понад 500 дітей. Реальна кількість жертв може бути значно вищою. Десятки з них загинули від стрілецької зброї. Вбивства, які відбуваються в різних регіонах і в різний час, свідчать про системний характер цих воєнних злочинів.

Основна команда, яка працювала над фільмом «Діти, які вже ніколи»:

  • автор фільму — Данило Мокрик;
  • дослідник — Костянтин Нечипоренко;
  • режисерка монтажу — Марія О’Райлі;
  • керівниця відділу розслідування воєнних злочинів — Євгенія Моторевська.

Нагадаємо, в березні 2023 року The Kyiv Independent заснувало відділ розслідування воєнних злочинів. Наприкінці липня місцеві канали Суспільного Мовлення показали перший фільм The Kyiv Independent «Діти для Путіна» про примусову депортацію українських дітей з окупованого Маріуполя в росію. 

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення можна дивитися на сайтах національної мережі. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

* Фільм створено за фінансової підтримки Microsoft та спільноти The Kyiv Independent.

Інформаційні партнери проєкту: ГО «Ла Страда», ГО «SOS Дитячі Містечка», Регіональний центр прав людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Docudays», ГО «Армія PR», Центр громадянських свобод, МБФ «Карітас», Благодійний фонд «Голоси дітей».