Медійниці Суспільне Івано-Франківськ взяли участь в освітньому медіапроєкті «Жіночої академії репортерок»

Медійниці Суспільне Івано-Франківськ взяли участь в освітньому медіапроєкті «Жіночої академії репортерок»

10 сер. 2023

Як працювати з гендерною тематикою, протидіяти дезінформації та сприяти повоєнному відновленню країни — медійниці Суспільного Мовлення шукали відповіді на ці питання під час семінару в Любліні (Польща) в межах міжнародного освітнього медіапроєкту «Жіноча академія репортерок» (30 липня — 2 серпня).

«Жіноча академія репортерок» — це програма обміну досвідом представниць медіасектора. Цьогоріч проєкт реалізовують в Україні та Грузії неурядові організації Східної Європи, Кавказу та Німеччини. У події взяли участь Ірина Чорна (Суспільне Івано-Франківськ), Оксана Максимлюк та Ірина Моргун (Суспільне Тернопіль), Вікторія Андрушків (Суспільне Миколаїв), та Вікторія Мельник (Суспільне Хмельницький). 

Читайте також: «Україна об’єднує багатоетнічну українську спільноту» — дискусія про корінні народи на показі фільму «Мій Крим»

«Ми говорили про роль жінок у зовнішній політиці та відбудові, про етичність у висвітленні людських історій в часи війни та регіональну співпрацю. Програма фокусувалася на висвітленні гендерної справедливості, протидії дезінформації та повоєнній спадщині», — розповіла Ірина Моргун.

Читайте також: Прем’єр-ліга: «Минай» – «Дніпро-1» — наживо на Суспільне Івано-Франківськ

«На семінарі в Польщі я зустрілася з журналістками українських медіа, які працюють із темою “люди та війна”. Отримала цінні поради лекторів, зокрема, про роль жінки у відбудові України після війни, як працювати в умовах війни з травмованими людьми. Ми дискутували, що важливого привнесе співпраця України, Польщі та Литви цим трьом державам. Отримала емоційне відновлення у прекрасному місті — Любліні, яке надовго залишиться в моєму серці», — каже Вікторія Мельник.

Люблін розташований неподалік кордону з Україною. Місто одним з перших приймало біженців, стикнулося та розуміло їхні проблеми. Тому на семінарі також йшлося і про політику Польщі щодо цієї категорії людей.

«Першочергово для мене цінний нетворкінг: побачити та поспілкуватися з колегами з різних регіонів, яких не мала змоги зустріти за час війни жодного разу. Познайомитися з новими крутими журналістками, почути їхні інсайти, отриманий за час повномасштабного вторгнення досвід та спроєктувати найближчі плани. Цінною була можливість отримати контакти та спілкування з колегами з Польщі та Німеччини, які допомагають українцям в боротьбі за перемогу в російсько-українській війні. Також цікавим і корисним було відвідання польського аналітичного інституту в Любліні, який досліджує актуальні питання не лише для Польщі, а й для України. Відкрила для себе ще одне надійне джерело аналітики та інформації, яке зможу використати в роботі», — поділилася враженнями Оксана Максимлюк.

У межах медіапроєкту відбудеться конкурс на найкращу публікацію. Учасниці матимуть можливість презентувати свою роботу на вернісажі в Берліні, який пройде в грудні цьогоріч.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

*Захід організували Institute for Analysis and Policy Dialogue IfAP (Німеччина), Kolegium Europy Wschodniej, Study Tours To Poland, Polish-American Freedom Foundation та Платформа прав людини.

Оперативні новини про Івано-Франківщину — на цифрових платформах: