Суспільне Івано-Франківськ покаже нову українську оперу «Катерина»

Суспільне Івано-Франківськ покаже нову українську оперу «Катерина»

6 січ. 2023

7 січня о 20:00 дивіться в телеефірі місцевих каналів Суспільного Мовлення телеверсію нової української опери «Катерина» композитора Олександра Родіна за мотивами однойменної поеми Тараса Шевченка. Радіоверсія вистави вийде невдовзі також і на Радіо Культура

«Катерина» — унікальна, сучасна оперна вистава, де поєднано символізм й переміщення у часі, традиції, обряди й містику. Це сучасне режисерське рішення із понад сотнею виконавців одночасно на сцені та майже тисячею ексклюзивних костюмів, а також — автентичних музичних інструментів, виготовлених на спеціальне замовлення. Прем’єра відбулася у вересні 2022 року в Одеському національному театрі опери та балету. Опера відкрила щорічний театральний фестиваль «Оксамитовий сезон». 

Читайте також: Життя країни — в телеефірах Суспільного. Яким був 2022 рік для регіональної команди

Головну роль Катерини зіграла Юлія Терещук, а москаля Івана — Олександр Прокопович.

Фото — Одеська Опера

У листопаді команда Суспільного записала телеверсію вистави.

«Радий був долучитися до екранізації твору видатного українського митця Тараса Шевченка на музику сучасного українського композитора Олександра Родіна, який створив оперу на основі однойменної поеми нашого Кобзаря. В умовах віроломного вторгнення і російської агресії щодо України ця історія набула особливого значення, нового прочитання і сенсів. Сподіваюсь, що телевізійна версія цієї опери дасть змогу ще більшому колу глядачів побачити постановку Одеського національного академічного театру опери та балету та ще раз переосмислити цей геніальний твір. Адже слова твору: “Бо москалі — чужі люде, роблять лихо з вами” як ніколи болісно звучать зараз для кожного українця», — каже головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін.

Фото — Юрій Сисоєв/Суспільне Одеса

Читайте також: Сергій Жадан, Святослав Шевчук, Катерина Калитко, Римма Зюбіна — розмови на Радіо Культура, які не можна пропустити

«Для нас робота над телевізійною версією була надзвичайно бажаним проєктом і надзвичайно відповідальним. Через низку причин. По-перше, це був перший масштабний проєкт за участі багатьох спеціалістів з різних підрозділів Суспільного Мовлення — філія, центральний офіс, радіо. По-друге, це перший масштабний проєкт в Одесі в період війни. По-третє, це в певному сенсі — проєкт для дипломатичного представлення України через культуру. Тож приводів для хвилювання було більш ніж достатньо. 

Вважаю, наша збірна команда зробила все максимально якісно: дякую всім за цю особливу роботу в особливих умовах. Окремо вдячна Надії Бабич за довіру та Оксані Тараненко за якісну взаємодію з нашою командою. Подивитися “Катерину” рекомендую декілька разів — на екранах і неодмінно — в Одеському оперному», — каже продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

Фото — Юрій Сисоєв/Суспільне Одеса

За словами генеральної директорки й художньої керівниці Одеського національного театру опери та балету Надії Бабіч, робота над цим твором була випробуванням на міцність, витримку, чесність і щирість у мистецтві, втіленням віри в силу світла, добра, правди всього театрального колективу.

«Вистава, що народилась, уже має своє особливе життя. Починаючи з вересня, кожний показ “Катерини” збирає аншлагові зали, кожна зустріч з героями вистави опери “вмикає” нашу свідомість і примушує працювати наші душі, — зазначає Надія Бабіч. — Робота Одеської національної опери під час війни і саме створення цієї унікальної вистави високо оцінила світова оперна спільнота, і вже у листопаді ми отримали найпрестижніший приз у сфері світового оперного мистецтва — International Opera Awards в номінації “Найкращий оперний театр”».

Фото — Одеська Опера

Незважаючи на воєнний час, Одеська Опера змогла зробити неймовірну, наймасштабнішу за часів незалежної України постановку за ексклюзивною музикою та лібрето сучасного українського митця — композитора Олександра Родіна. Диригент-постановник — головний диригент театру В’ячеслав Чернухо-Воліч. Режисерка-постановниця — Оксана Тараненко. Хормейстер-постановник — Валерій Регрут. Художник-постановник — Ігор Анісенко. Хореограф-постановник — Олексій Скляренко. Автор відеоконцепції Дмитро Ципердюк.

«Зараз, коли нова українська ідентичність з кров’ю вивільняється з-під колоніального самоусвідомлення, сучасна опера стала близькою людям як ніколи. Сама образність музичного театру глибоко захоплює і досвідченого глядача, і новачка. Створення українського репертуару — яскравого, глибокого, переконливого — такий курс взяла Одеська Опера кілька років тому і з честю йде цим шляхом, тонко відчуваючи вібрації сьогодення. Наша робота над "Катериною" — це і честь, і щастя, і обов’язок. Це мистецьке висловлювання сучасних українців для всього світу. І трансляція на Суспільному — один із важливих кроків вибудування культурної стратегії України. Дякуємо ЗСУ за життя і можливість працювати у мистецькій царині. Далі буде», — переконана режисерка-постановниця опери Оксана Тараненко

Онлайн дивіться місцеві телеканали Суспільного Мовлення — на регіональних сайтах. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.