Як чотири покоління воюють за Україну — новий випуск «Живої історії» від Суспільне Івано-Франківськ

Як чотири покоління воюють за Україну — новий випуск «Живої історії» від Суспільне Івано-Франківськ

21 жов. 2022

До 80-ліття Української повстанської армії, команда діджитал-відділу Суспільне Івано-Франківськ продовжує розповідати історії воїнів-ветеранів УПА у спецпроєкті «Жива історія». Другий епізод — про неймовірну долю доньки українських підпільників Григорія Вацеби на псевдо Сулима та Марії Бабінчук  — Калини й кількох поколінь її родини.

Читайте також: Історії воїнів-ветеранів УПА у спецпроєкті «Жива історія»

«У цій історії є усе — таємне весілля, народження дитини у криївці та заповіт, який батьки залишили у листах. Наша знімальна група зустрілася із донькою українських підпільників Григорія Вацеби на псевдо Сулима та Марії Бабінчук Калини. Ганну-Мотрю вони на четвертий день народження, залишили на виховання жінці у селі Яблуниця на Франківщині, —  розповідає редакторка Суспільне Івано-Франківськ Ірина Каразуб. — Відтак у дівчинки були дві матері. Усе своє життя жінка шукала інформацію про батьків та щорічно з родиною відвідує хутір Ловаги, де її батьки загинули від рук енкаведистів. Досі, там є вирва, яка нагадує про останній бій підпільників».

Батьки Ганни так і не змогли повернутися до своєї доньки, проте залишили листи. Батько заповів доньці: «Останні мої слова до тебе – це заповіт: Добро Нації – найвищий наказ! Для неї Ти віддаш силу, розум і життя так, як я складаю голову на її жертівнику. Якщо ти зрадиш український народ, то я вже проклинаю Тебе, а мій дух не дасть Тобі спокою ніколи». 

«Сьогодні син та онук Ганни захищають Україну, а вся сім’я докладається до перемоги волонтерством. Це вже декілька поколінь родини боряться проти одного і того ж ворога», — додає Ірина Каразуб.

Творча група Суспільне Івано-Франківськ, яка працювала над історією: редакторка Ірина Каразуб, телеоператори Олег Кочержук та Андрій Шустикевич, режисерка монтажу Тетяна Василів. 

Нагадаємо, прем’єра першого відео з циклу «Жива історія» вийшла у День захисників та захисниць України про Івана Палагіцького, який  став зв’язковим УПА у 8 років. 

Відео спецпроєкту «Жива історія» виходитимуть щотижня впродовж жовтня на ютуб-каналі, фейсбук-сторінці мовника та сайті Суспільне Новини.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

На Прикарпатті Суспільне — це телеканал Суспільне Івано-Франківськ та Українське Радіо Карпати.

Оперативні новини про Івано-Франківщину — на цифрових платформах: