Про літературу під час війни 一 письменник Степан Процюк в інтерв’ю Суспільному

Про літературу під час війни 一 письменник Степан Процюк в інтерв’ю Суспільному

14 лип. 2022

Про експансію російської літератури, її фанатичне нав’язування світу, а також підтримку української літератури та культури 一 команда Суспільне Івано-Франківськ поспілкувалася з одним із найконтроверсійніших сучасних письменників-інтелектуалів, прозаїком та есеїстом Степаном Процюком. Інтерв`ю вийшло на ютуб-каналі та в міжрегіональному телемарафоні «Суспільне. Спротив»

Цитати письменника з інтерв’ю для Суспільне Івано-Франківськ

一  «Іван Нечуй-Левицький, який був вчителем російської словесності і покинув (цю діяльність 一  ред.) у своїй статті “Сьогочасне літературне спрямування» (вийшла у 1878 році 一  ред) казав, що російська література не може дати українцеві нічого доброго. Якщо коротко: зовсім різні характери, різна ментальність, і що російська література може тільки морально розтлівати українця».

一  «Якщо б ми краще знали “загадкову російську душу» і тоталітарні звички на повадки СРСР, то багато з нас не були би такими здивованими 24 лютого, коли рф напала на Україну (повномасштабно 一  ред). Фактично, від часів царя Івана Грозного, який свого сина зумів лупнути насмерть, і його опрічники, які страшними тортурами страчували неугодиних йому людей, і Петро І, і Микола, і всі російські імператори, 一  кожен по-своєму, але суть та сама. Російська армія там, де вона була, несла смерті, жах і згвалтування. Все це саме це вже було і в ХІХ столітті, і в ХХ».

一 «Відбуваються зараз складні процеси. При Божій допомозі, при допомозі промислу, ЗСУ і всіх нас є можливість реально утвердити українство в світі. Цей світ тонких енергій, який сприяє Україні і всьому людству, яке хоче розвиватися, а не потонути в ядерній катастрофі. І тут Україна стає символом нових демократичних перетворень. Волею історії Україна стала таким символом і в цьому її місія».

Радіопрограму за участі Степана Процюка слухайте за посиланням. 

Авторка і ведуча — Наталія Асатурян.

Дивіться міжрегіональний марафон «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 21:00 на регіональних телеканалах Суспільного

«Суспільне. Спротив» — 8-годинний прямоефірний щоденний інформаційний марафон, над яким працює регіональна команда Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Виходить на усіх регіональних телеканалах Суспільного з 25 лютого 2022 року.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

Оперативні новини від Суспільне Івано-Франківськ — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: