Народні ремесла та покази гуцульського одягу: виїзна студія UA: КАРПАТИ у Косові

Народні ремесла та покази гуцульського одягу: виїзна студія UA: КАРПАТИ у Косові

9 лип. 2021

7 липня команда UA: КАРПАТИ працювала в Косові на фестивалі «Дні Карпатської культури»* у виїзній студії просто неба. Журналісти Суспільного запросили до ефірної розмови майстрів народного ремесла Карпат та показали автентичні колекції народного одягу.

«Саме такого формату трансляцію ми ще ніколи не робили, адже задумка перегукувалася із задумом організаторів мистецького дійства у Косові: представити, показати, познайомити із фаміліями унікальних майстрів, що зберігають, передають, удосконалюють і осучаснюють народні промисли. Тішуся, що нам це вдалось. Кераміка і ткацтво, художня обробка металу та різьба на дереві, писанкарство та ліжникарство – в інтерв’ю з майстрами цих промислів наші журналістки з радіоредакції дізнавались про джерела натхнення і витоки їхньої майстерності. Але важливою складовою нашої виїзної студії стала також і трансляція самих показів – самобутніх та яскравих. Так, вийшло чотири години прямої трансляції унікального святкового дійства», — розповіла продюсерка Івано-Франківської філії Суспільного Галина Держипільська.

Стежити за трансляцією з фестивалю можна було наживо на ютуб-сторінці. Крім цього, команда Суспільного здійснювала запис для майбутніх трансляцій на регіональних телеканалах та UA: Українське радіо Карпати.

Ведучими спецпроекту стали Наталія Асатурян і Христина Кухарук. Режисерка проєкту — Тетяна Василів. Спецкореспондентка Суспільного Наталія Ципліцька і відеограф Дмитро Самарський включалися з фестивалю у прямий ефір всеукраїнського проєкту «Суспільна студія» та в регіональну гостьову студію й підсумкові новини UA: КАРПАТИ. На локації фестивалю працювала пересувна телестанція Суспільного із Чернівців. 

«Вкотре мушу визнати, що пишаюсь нашою командою – починаючи від журналісток, які ретельно готували сценарії гостьових студій, проговорювали з організаторами всі нюанси проекту, режисерки, яка і підготувала все необхідне відео для трансляції, і вела саму трансляцію безперервно чотири години, телеоператорів, які злагоджено працювали за камерами, підміняючи одне одного за необхідності, адже весь день у Косові трималась справжня липнева спека. Майстерно здійснила три включення, а також підготувала матеріали для "Ранку на Суспільному" і для програми “Сьогодні. Головне” наша знімальна група в складі спеціальної кореспондентки Наталії Ципліцької і Дмитра Самарського. Оперативно відпрацювала й команда “Сьогодні. Головне”: розповіли у програмі того ж дня про найяскравіші моменти мистецького дійства. І, звісно, не можу не згадати і  не подякувати редакторам діджитал-команди, які від початку підготовки виїзного проєкту і до завершення трансляції висвітлювали на сайті найголовніше з цієї самобутньої події. Звісно, без команди ПТС нам би не вдалось здійснити цей технічно непростий проект. Отже, тішусь ще одній нашій перемозі», — розповіла Галина Держипільська. 

«Новий досвід у виїзній відеостудії «Суспільного Карпати», драйв командної роботи й розмов з «непростими», як кажуть гуцули, гостями, відчуття себе частиною «Лудинє» і атмосфера фесту, що перекривала навіть спеку, – такі враження від 7 липня у Косові», — каже ведуча UA: Українське радіо Карпати Наталія Асатурян. 

«Це чудова нагода наживо просто неба поспілкуватися з неймовірними людьми, майстрами, які крізь століття зберігають давні гуцульські ремесла, а зараз додають до них сучасні віяння. Косівське сонце не тільки щедро обдарувало своєю енергією купальський день, але й було присутнє в орнаментах на етноодязі, мальованій кераміці, шкіряних, металевих і дерев’яних виробах, писанки — взагалі винесу за дужки», — розповіла ведуча UA: Українське радіо Карпати Христина Кухарук.

«Вражає те поєднання орнаментів і кольорів у гуцульському вбранні. А чого лише вартує Косівська кераміка, відома на весь світ, в якій автентика переплітається з сучасністю. Неймовірні "Дні Карпатської культури — "Лудинє-фест", що закохали в себе не лише команду Суспільного, а й кожного, хто відвідав це дійство. Виїзна студія дає змогу повноцінно працювати "в полі". Яким чином все відбувалося в Косові? Та дуже просто, а точніше злагоджено й дружньо», — каже спецкореспондентка Суспільного Наталія Ципліцька.

Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати.

Слухати UA: Українське радіо Карпати можна онлайн та на частотах: 

  • Верховина - 103,6 FM
  • Івано-Франківськ - 100,4 FM
  • Калуш - 100,1 FM
  • Косів - 100,6 FM
  • Яремче - 100,2 FM

Дивитися телеканал UA: КАРПАТИ онлайн — за посиланням.

*«Дні карпатської культури» організовує Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати — Україна» та Косівська міська рада в рамках проєкту «Світ карпатських розет — заходи зі збереження унікальності культури Карпат» за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.