Прикарпаття у воді: масові підтоплення домогосподарств, евакуація людей

1:35, 16 тра. 2019
 
Прикарпаття у воді: масові підтоплення домогосподарств, евакуація людей

UPD: 2 адмінбудівлі та близько 330 будинків підтопило на Івано-Франківщині вночі, внаслідок дощу.
Про це повідомляє управління з питань цивільного захисту Івано-франківської облдержадміністрації. Внаслідок випадання дуже сильних опадів у вигляді дощу 15.05.2019 в період з 19.00 години до 22.00 на території області стічні води підтопили 2 адмінбудівлі, близько 330 житлових будинків з дворогосподарствами, 5 ділянок автомобільних доріг.

Станом на 06.00 год. 16.05.2019 залишаються підтопленими 126 дворогосподарств з житловими будинками. Підрозділи Управління ДСНС в області 14 разів залучались для надання допомоги населенню: евакуйовано 4 осіб з 2 житлових будівель та 4 осіб з 2 підтоплених транспортних засобів, проведено роботи з відкачування (відведення) 1840 м. куб. води. Всього до проведення робіт на території області було залучено 26 одиниць техніки та 90 чоловік, з них 21 одиницю техніки та 79 чоловік від підрозділів У ДСНС в області. В місцях виникнення надзвичайних подій працюють МОГ апарату Управління та районних підрозділів У ДСНС в області. Розмір завданих збитків встановлюють комісії органів місцевого самоврядування.

О 00.20 години до оперативного кординаційного центру надійшло повідомлення про підтоплення:

- Тисменицький р-н., с. Угринів вул. Мазепи, вул. Кармелюка, вул. Провулок Гетьманський, води місцевого потічка підтопили 23 приватних дворогосподарства.

- Тисменицький р-н., с. Ямниця вул. Галицька, вул. Коцюбинського, Черемшини водами місцевої річки Павельче прорвало захисну греблю, відбувається затоплення території приватних господарств.

За інформацією МОГ УДСНС в області станом на 02.00 год. в с. Ямниця Тисменицького району внаслідок підняття рівня води в р. Павельче спостерігалися підтоплення близько 300 дворогосподарств з житловими будинками (висота рівня води в будівлях від 20 до 100 см.) на вулицях Рульського, Коцюбинського, Нижникевича, Черемшини, Тичини, Гагаріна. Мешканці будівель самостійно покинули житло, працівники пожежно-рятувальної служби за допомогою автомобілів підвищеної прохідності евакуювали 4 людей. Депутати Ямницької ОТГ проводять подворовий обхід підтоплених територій з метою уточнення наслідків та необхідності надання допомоги населенню.

Станом на 06.00 год в с. Ямниця залучено 62 чоловік, 19 одиниць техніки, з них 51 чоловік та 14 одиниць техніки і 1 катамаран, 5 човнів від У ДСНС в області.

Рівень води в річці стабілізувався, спостерігається тенденція до зниження рівня. На місці події проводиться виїзне засідання комісії ТЕБ та НС Ямницької ОТГ.

Інші локальні підтоплення, які спостерігалися 15.05.2019 з 20.00 год.:

- м. Івано-Франківськ, підтоплення проїжджих частин по вул. Надрічна (у 2-х місцях по 400 м та 100 м), вул. Об’їзна (100 м), вул. Берегова (100 м), вул. Блавацького (200 м);

вул. Тичини, 7. Підтоплення підвальних приміщень ТЦ “Бельведер” (80 см.);

вул. Хоткевича, 44 Г, підтоплення території поблизу спортивного клубу “Штанга” та приватних гаражів.

вул. Коновальця 332, підтоплення 1 підвального приміщення приватного житлового будинку (80 см.);

- Івано-Франківська МР, с. Крихівці. вул. Сковороди, 35. Підтоплення 1 підвального приміщення житлового будинку(40 см.)

- Галицький р-н., с. Височанка, вул. Височана, 138, підтоплення присадибної ділянки та 1 приватного дворогосподарства.

- Галицький р-н., с. Старий Мартинів. підтоплення 1 підвальне приміщення житлового будинку ( 40 см.).

- Галицький р-н. м. Бурштин, вул. Стефаника, 15 підтоплено підвальне приміщення 9-поверхового житлового будинку.

- Коломийський р-н., с. Угорники, вул. Шевченка, 15. підтоплення 1 приватного житлового будинку (20 см. води).

- Тисменицький р-н., с. Загвіздя, вул. Весняна, підтоплення 1 приватного дворогосподарства, вул. Польова, 4 .

- Калуський р-н., смт Войнилів, вул. 50 років УПА, підтоплення 1 приватного дворогосподарства.

Надання допомоги підрозділами У ДСНС з відкачування (відведення) води: по м. Івано-Франківськ вул. Надрічна 32, вул. Тичини 7, вул. Хоткевича 44 Г, вул. Коновальця 332, Івано-Франківська МР, с. Крихівці, вул. Аматорська, вул. 16 липня, Галицький р-н., м. Бурштин, вул. Стефаника 15 , Калуський р-н., смт. Войнилів, вул. 50 років УПА, Тисменицький р-н., с. Угринів, вул. Провулок Гетьманський, вул. Мазепи, вул. Тролейбусна.

Нагадаю, як повідомляла ведуча програми "Карпатський ранок" Юлія Зеленка, через зливу вночі підтопило вулиці села Ямниці, що є центром Ямницької ОТГ, поблизу Івано-Франківська. Затоплено вулиці Лесі Українки, Коцюбинського, Черемшини та інші, через які протікає річка Ямниця (потічок). О 1:00 в селі вимкнено електропостачання.