Вибори старости, реконструкція пам’яток за кошт власників, дерев’яна архітектура

25 жов. 19:00


Сьогодні в Івано-Франківській громаді розпочалися громадські обговорення кандидатур старост. Наразі громада налічує 16 старостинських округів, сьогодні ж згідно із складеним графіком ця процедура стартувала в Березівці, Камінному, Колодієві та Узинсько-Добровлянському округу. Жителі цих сіл мають висловити свою думку щодо тих кандидатур, які запропонував голова громади Руслан Марцінків.

Як минув перший день опитувань, і чи зможуть претендувати на посаду старости люди, яких не затвердив голова громади, але обрали жителі села, – говоримо із начальником управління інтеграції громад Андрієм Деркачем.

В Івано-Франківську пожвавилися реставраційні роботи над пам’ятками архітектури. Проводять ці роботи власники будівель та помешкань за свій кошт. У департаменті архітектури та містобудування кажуть, що така практика існує вже давно, адже власники повинні самостійно дбати про зовнішній та внутрішній стан своїх будинків, навіть якщо вони мають статус пам’яток архітектури.

Докладніше про це говоримо із головним спеціалістом міського відділу охорони культурної спадщини Володимиром Ідаком. Про те, з якими нюансами доводиться стикатися при підготовці документів для реставраційних робіт будівель, говоримо із прессекретаркою Івано-Франківського апеляційного суду Людмилою Безусовою-Попович.

30 церков Прикарпаття увійшли до нового транскордонного туристичного маршруту "Карпатський шлях дерев’яної архітектури". Загалом мережа налічує 95 українських храмів та 130 польських. Докладніше про мету та очікування говоримо із керівником проєкту Наталією Савкою.

Інші випуски
Більше відео