Джамала про повернення родини у Крим — у новому подкасті Суспільного

Джамала про повернення родини у Крим — у новому подкасті Суспільного

1 чер. 2021

1 червня на подкаст-платформах Суспільного вийшла третя і завершальна частина епізоду «Самоповернення в Крим» з подкаст-серіалу «Наші 30. Жива історія». У ній відома співачка Джамала продовжує розповідати про умови, труднощі та долі кримськотатарських родин, які на початку 1990-х років почали повертатися на півострів після депортації та багаторічного життя у вигнанні. 

Радіоверсію епізоду «Самоповернення в Крим» можна послухати 4 червня о 19:10 на хвилях UA: Українське радіо.

У третій частині подкасту Джамала також розповідає і про історію «самоповернення» власної родини. 

Співачка згадує, як жила окремо від мами до 4 класу початкової школи, бо родина не могла оселитися в рідному місті після повернення з Киргизстану. Депортовані під час війни до Середньої Азії кримські татари через заборони не могли потрапити на батьківщину, але намагалися оселитися ближче до Криму. Тому маленька Сусана з татом і сестрою мешкала в Мелітополі в той час, як її мама жила у селі Малоріченське, щоб отримати прописку. Мати Джамали працювала в музичній школі, а от батько не зміг знайти роботи. Хоровий диригент та акордеоніст за фахом, він почав вирощувати тюльпани й так родина змогла заробити на свій перший будинок на півострові.

Епізод «Самоповернення в Крим» можна слухати на таких платформах:

Тяжка фізична праця, життя у селах далеко від моря, відсутність житла і постійний брак найнеобхіднішого, самобудівництво і самопоселення, «притирання» з місцевими мешканцями й тривале протистояння бюрократії — такими були перші десять років життя кримських татар у Криму вже незалежної України. 

І дітям, і дорослим доводилося пояснювати, хто вони й чому мали право повернутися додому — в Крим, доводити, що спільного у їхньому побуті й звичаях та місцевих традиціях було значно більше, ніж розповідала радянська пропаганда, а відмінностей між людьми різного етнічного походження взагалі не існує. Так, один з героїв подкасту згадує, як через декілька років співмешкання кримські татари почали святкувати і Великдень, і Курбан-Байрам, а місцеві жінки — співати кримськотатарських пісень на весіллях, які всі святкували разом.

Третій та останній епізод подкасту «Самоповернення в Крим», озвучений Джамалою, — це історія про те, як наполегливе повернення з депортації, невтомна праця, а згодом — війна та окупація, змусили українців зрозуміти кримських татар. 

Це також історія про те, як після 2014 року багато кримськотатарських родин знову опинились у вигнанні з мрією про повернення додому, в Крим. 

Попередні дві частини подкасту були озвучені режисером та актором Ахтемом Сеітаблаєвим. 

Подкаст «Самоповернення в Крим» створений командою Лабораторії журналістики суспільного інтересу — авторка сценарію Наталка Гуменюк та Оксана ОлійникНаталка Гуменюк та Анна Цигима також стали авторами однойменного документального фільму, прем’єра якого відбулася 17 травня на всіх регіональних каналах Суспільного, зокрема й UA: КАРПАТИ, та на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ.

Випуск про повернення кримських татар на батьківщину є третьою серією першого історичного подкасту Суспільного мовника «НАШІ 30. Жива історія», який можна послухати на усіх популярних подкаст-платформах, а також на хвилях UA: Українське радіо. Двадцять епізодів історичного подкасту виходять щотижня з квітня до вересня 2021-го. Герої кожної серії історичного подкасту «НАШІ 30. Жива історія» — шахтарі, човникарки, військові, підприємці, спортсмени — українці, яким тоді було близько 30 років, і які на тридцятому році незалежності розповідають, як Україна ставала на ноги за участі кожного з них. 

Усі епізоди подкасту «НАШІ 30. Жива історія» озвучені відомими українцями: історія про шахтарські протести на початку 1990-х — Сергієм Жаданом; про екосвідомість та зародження екологічного руху після аварії на ЧАЕС — співачкою ONUKA, батько якої був ліквідатором; про кримських татар — режисером Ахтемом Сеітаблаєвим та Джамалою, чиї родини також пройшли непростий шлях повернення в Крим після депортації.

Історичний подкаст і документальний серіал з 9 фільмів є частинами мультимедійного проєкту Суспільного та Лабораторії журналістики суспільного інтересу «НАШІ 30» до річниці незалежності України про історію 90-х років, розказану самими українцями. 

У межах проєкту також створений спеціальний інтерактивний простір «Дев’яності в Україні», де зібрана фото- та відео хроніка, спогади та рефлексії громадян про великі події та явища початку 1990-х років, які викликають однаковий інтерес та об’єднують українців різних політичних поглядів.

Історії для проєкту «НАШІ 30» дібрані документалістами у співпраці з соціологами та історикам з-поміж тем, що викликають однаковий інтерес та об’єднують українців з різним досвідом і політичними поглядами та зосереджують увагу на сюжетах про боротьбу за загальнолюдські, громадянські цінності та права людини.

Дивитися документальні фільми, слухати подкасти й читати лонгріди та документальну хроніку проєкту «НАШІ 30» можна на суспільних теле- та радіоканалах, подкаст-платформі, а також на діджитал-платформах Суспільного.