ПТС просто неба і співпраця Суспільного з трьох регіонів: трансляція вистави Стефаника «Вона — Земля» з Русова

ПТС просто неба і співпраця Суспільного з трьох регіонів: трансляція вистави Стефаника «Вона — Земля» з Русова

17 тра. 2021

14 травня команда Суспільного UA: КАРПАТИ транслювала наживо драму-ораторію Василя Стефаника «Вона — Земля», яку Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка зіграв у рідному селі письменника — Русові, що у Снятинському районі Прикарпаття. Подія відбулася з нагоди 150-ліття від дня народження майстра експресіоністичної новели. 

Читайте також:«Стефаник.Terra incognita» — спецпроект Суспільного UA: КАРПАТИ до 150-річчя письменника

Наживо виставу транслювали на ютуб-сторінці UA: КАРПАТИ, де зараз можна переглянути запис дійства.

Над подачею у прямий ефір та записом вистави в Русові працювали команди Суспільного з Івано-Франківська, Чернівців та Києва. Трансляція відбулася завдяки їхній злагодженій роботі. Найближчим часом драму-ораторію Василя Стефаника «Вона — Земля» побачать й телеглядачі регіональних каналів мовника.

«Зйомка такого складного мистецького дійства, як вистава, потребує не тільки злагодженої технічної роботи, а й чутливого погляду режисера-митця через об’єктиви відеокамер. Технічні несправності були, та зрештою це не завадило відтворити притчу-ораторію театру на високому професійному рівні. За це найперше дякую режисерові Сергію Жуліну, всій чудовій команді пересувної телестанції з Чернівців та нашим чотирьом телеоператорам UA: КАРПАТИ. Невдовзі постановку за творами Василя Стефаника одного з найкращих театрів України — Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка — побачать і телеглядачі Суспільного», — зазначила продюсерка Івано-Франківської філії Суспільного Галина Держипільська

Дійство відбувалося в обійсті родинного маєтку Василя Стефаника, яким зараз опікуються його нащадки. 

«Запис телевізійної версії вистави «Вона-Земля» за твором Василя Стефаника був, з одного боку, непростим завданням, адже зйомки відбувались на відкритому просторі у сутінках. А з іншого боку — цікавим експериментом, з яким і актори театру, і телеоператори, і інженери ПТС впоралися. На мій погляд, локація проведення вистави, а саме село Русів Івано-Франківської області на території садиби письменника, де він жив і працював, тільки підсилила драматургію твору і дала змогу глядачеві перенестись у час і проблематику твору, не втрачаючи при цьому актуальність. Моїм головним завданням як режисера телеверсії вистави було підкреслити деталі і художні образи, створенні театральним режисером і акторським складом, і донести екранними засобами їх до глядача. Думаю, нам це вдалося! Дякую колегам Івано-Франківської філії Суспільного мовника за запрошення і співпрацю!» — розповів режисер-постановник проєкту, головний режисер «Ранку на Суспільному» Сергій Жулін.

 

«Локація приносила лиш задоволення, адже працювати під вікдкритим небом, з чарівним краєвидом і над таким важливим проєктом — це неперевершений досвід», — розповів відеооператор Олег Головашкін.

Режисура та сценічне рішення драми-ораторії — від народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Ростислава Держипільського. Більше про акторський склад постановки — за посиланням. Вхід на подію був вільним.

Нагадаємо, команда Івано-Франківської філії Суспільного готує низку радіо- і телепрограм у межах спецпроєкту «Стефаник.Terra incognita». Серед них — радіопрограми, відео для телеканалу та трансляція драми-ораторії «Вона – Земля». 

UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати.

Слухати UA: Українське радіо Карпати можна онлайн та на частотах: 

  • Верховина - 103,6 FM
  • Івано-Франківськ - 100,4 FM
  • Калуш - 100,1 FM
  • Косів - 100,6 FM
  • Яремче - 100,2 FM

Дивитися телеканал UA: КАРПАТИ онлайн — за посиланням.