«Стефаник.Terra incognita» — спецпроект Суспільного UA: КАРПАТИ до 150-річчя письменника

«Стефаник.Terra incognita» — спецпроект Суспільного UA: КАРПАТИ до 150-річчя письменника

5 тра. 2021

Команда Івано-Франківської філії Суспільного готує низку радіо- і телепрограм у межах спецпроєкту «Стефаник.Terra incognita» до 150-річчя від дня народження українського письменника, майстра експресіоністичної новели, громадського діяча Василя Стефаника. 

Стартував цикл програм про творчість письменника сьогодні, 5 травня, на UA: Українське радіо Карпати. У проєкті «Радіодень» прозвучала розповідь літературознавиці Ольги Слоньовської про цікаві факти із життя Василя Стефаника. Ведуча і координаторка проєкту — Наталія Асатурян, звукорежисерка — Наталія Весоловська. Спецпроєкт створений у співпраці з науковцями Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, письменниками, які досліджували творчість відомого новеліста.

«Ми розпочали проєкт "Стефаник.Terra incognita" прямим ефіром саме про невідомого Стефаника: професорка Ольга Слоньовська пропонує уважніше проаналізувати деякі, начебто загальновідомі, факти з життя і творчості письменника. Далі ж проєкт розділено на три частини: новели, листування, спроба драматургічного прочитання Стефаника, — розповіла Наталія Асатурян.Розповіді професорів Романа Піхманця та Миколи Лесюка про новаторство новеліста та особливості мови його творів ілюструються новелами, які читають студенти Інституту мистецтв ПНУ ім.В.Стефаника. Інтерв’ю з літературознавцем Євгеном Бараном про епістолярій Стефаника продовжать листи у виконанні нашого колеги Андрія Паньківа. Думки професора Піхманця про драматургічність письменника передуватимуть фрагментам вистави "Вона - Земля" Франківського драмтеатру. Насамкінець плануємо подати погляд письменника, автора книжок про Стефаника Степана Процюка на його особистість. Таким чином ми спробуємо подивитися на спадок Стефаника сучасними очима і віднайти в ньому ті цінності, що є актуальними сьогодні й поза часом».

На фото — студенти інституту мистецтв ПНУ ім.В. Стефаника з викладачем сценічної мови Надією Кукурузою, які декламували твори письменника для радіослухачів.

Також команда Суспільного готує міжпрограмні ролики для телеканалу UA: КАРПАТИ про Василя Стефаника. Над ними працюють режисери Тетяна Василів і Андрій Паньків. А 14 травня, у день ювілею письменника, мовник планує трансляцію вистави «Вона — Земля», яку Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка зіграє в рідному селі Василя Стефаника.

«Ювілейний рік новеліста насправді подарував мені Василя Стефаника – його аристократичну європейську постать, його листи, його особисту історію, його унікальної краси село Русів і родинне обійстя, біля якого плануємо пряму трансляцію вистави «Вона Земля» в день його уродин. Спецпроєкт «Стефаник.Terra incognita» має на меті не тільки познайомити ближче зі Стефаником і його творчістю, але вкотре примусити пишатись українським талантом, іменем, що вписано в нашу історію золотими літерами, людиною, яка безмежно любила свою землю, людей навколо і всіх героїв своїх новел», — переконана продюсерка Івано-Франківської філії Суспільного Галина Держипільська.

Нагадаємо, Василь Стефаник  народився 14 травня 1871 року в селі Русів на Станіславщині (тепер — Снятинського району Івано-Франківської області).

UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати.

Слухати UA: Українське радіо Карпати можна онлайн та на частотах: 

  • Верховина - 103,6 FM
  • Івано-Франківськ - 100,4 FM
  • Калуш - 100,1 FM
  • Косів - 100,6 FM
  • Яремче - 100,2 FM