На UA: Українське радіо Карпати стартував проєкт про українську без помилок

На UA: Українське радіо Карпати стартував проєкт про українську без помилок

20 кві. 2021

Із 19 квітня слухайте в ефірі UA: Українське радіо Карпати міжпрограмний проєкт «Філологині на карантині». Це короткі трихвилинні радіодіалоги педагогинь із Івано-Франківська Вікторії Буличевої та Оксани Гошовської про мовні помилки та як їх не допускати. 

Читайте також: Слухайте UA: Українське радіо Карпати у Косові 100,6 FM

Вікторія Буличева та Оксана Гошовська працюють вчительками української мови та літератури в одній із шкіл Івано-Франківська. Восени вони розпочали вести відеоблог у мережі Tik-Tok «Філологині на карантині». «Кожен сценарій ми обговорюємо і в процесі самого знімання редагуємо. Думаємо, що б звучало ефектніше», — розповіла в інтерв’ю UA: КАРПАТИ одна з авторок блогу Оксана Гошовська.

Для UA: Українське радіо Карпати педагогині записують діалоги у студії Суспільного, розробляють ексклюзивні сценарії та озвучують різноманітні життєві ситуації. Вікторія та Оксана звертають увагу на правильне вживання окремих слів та висловів українською. 

«Про особливості рідної мови філологині говорять фахово, проте легко і з гумором. Чому генетикиня ріже вухо, а майстриня — ні, що таке «фраземи» та як ними описати довірливість, кого любити, а кого кохати – про це та інше розповідають педагогині в радіоефірі. Тож ці трихвилинки — не тільки про правильність мовлення, а й про розвиток мови та про суспільну толерантність у невимушеній формі, — розповіла авторка й ведуча проєктів на UA: Українське радіо Карпати Наталія Асатурян. — У 2015-2016 році на наше запрошення звучали на радіо авторські програми професора Миколи Лесюка «Слово про мову», на основі яких у 2017 році вийшла книжка «Мова чи язик». Саме цей блог став поштовхом для створення радіоциклу «Майстер-клас», де фахівці ділилися тонкощами найрізноманітніших сфер діяльності: від психологічної реабілітації до готування баношу. «Філологині на карантині» – це й продовження традиції, і щось зовсім нове та драйвове, що може сподобатись і школярам, і їхнім бабусям. А тим, хто не «зловить» філологинь у радіотрансляції, ми запропонуємо виклад відео на нашому сайті».

 

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати.

Слухайте UA: Українське радіо Карпати в FM-діапазоні: 

  • Верховина — 103,6 FM,
  • Івано-Франківськ — 100,4 FM, 
  • Калуш — 100,1 FM, 
  • Косів —100,6 FM,
  • Яремче — 100,2 FM, 

Онлайн телеканал UA: КАРПАТИ можна дивитися за посиланням.