За межею бідності: інформаційний марафон в ефірах Суспільного UA: КАРПАТИ

За межею бідності: інформаційний марафон в ефірах Суспільного UA: КАРПАТИ

13 кві. 2021

13-14 квітня команда Івано-Франківської філії Суспільного проведе інформаційний марафон на тему «За межею бідності». Понад 600 сімей Прикарпаття перебувають у складних життєвих обставинах. Частина з них — під опікою соціальних служб і громадських благодійних організацій. Історії таких родин, обговорення проблеми бідності з експертами та представниками влади й громадськості — дивіться в ефірах UA: КАРПАТИ, UА: Українське радіо Карпати та читайте на цифрових платформах мовника.

Читайте також: Документальний фільм про ромську молодь «Невидима правда» — 15 квітня на UA: КАРПАТИ

Загалом, інформаційні марафони — це традиційний для команди Суспільного формат дослідження й аналізу певної теми чи проблеми в регіоні. 

«Ми вже півтора року працюємо у форматі інформаційних марафонів. Це дає змогу не тільки оперативно виявляти та збалансовано висвітлювати певні проблеми й явища, але й поринути в ту чи іншу тему, якнайповніше її розкрити, віднайти ексклюзивні підходи для різних платформ, щоб залучити наших читачів, глядачів та радіослухачів одночасно. Допомогли нам увійти в такий формат роботи наші шведські колеги із Суспільного мовника SVT в рамках проєкту «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні 2018-2021». Від жовтня 2019 року ми провели вже близько двох десятків марафонів на найболючіші теми для нашого регіону: це і проблеми з дорогами, будівництвом, комунальною сферою, реабілітацією військовослужбовців, вирубкою карпатських лісів, освітою. Цього разу досліджуватимемо тему бідності й історії родин у скруті», — розповіла продюсерка Суспільного UA: КАРПАТИ Галина Держипільська.

Читайте також: Дивіться на Суспільному проєкт про проблеми дискримінації — «Гендерні окуляри»

Кореспондентка новин Наталя Олексієнко готує репортажі про сім’ї, що перебувають у скруті, та тих, хто їм допомагає. Вона розповість глядачам та читачам Суспільного три історії: 

- одинокої мами з донькою, що живуть у селі Світанок. У Рогатинській громаді, до якої належить село, до середини травня створять реєстр сімей, які потрапили у складні життєві обставини. 

- історію дітей зі села Бовшів. За словами начальниці служби у справах дітей Бурштинської міської ради Світлани Козар, в цій територіальній громаді на обліку служби перебувають 16 родин. Допомоги і контролю за ситуацією в них потребують 26 дітей, зокрема, четверо неповнолітніх із села Бовшів. 

- розповідь про Івано-Франківський обласний центр соціально-психологічної допомоги у Верховині. За рік тут отримують допомогу близько двохсот осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. В центрі надають соціально-психологічну, юридичну, інформаційну та медичну допомогу. Центр розрахований на проживання 30 людей. Зараз тут перебуває 13 дорослих та 23 дітей з п’яти районів Прикарпаття, а також Івано-Франківська та Калуша.

Радіожурналістка Світлана Усатюк у проєкті «Тема дня. Радіовимір» разом із Валерією Кушніренко, волонтеркою ГО «Час добра і милосердя», обговорять проблеми сімей у скруті, зокрема й тих, що живуть в Рогатинському районі. Слухайте проєкт на UA: Українське радіо Карпати у вівторок, 13 квітня, о 17:10.

У середу, 14 квітня, радіожурналістка Ірина Копистинська у проєкті «Радіодень» розповість про фінансову грамотність та чому вона стає запорукою фінансового добробуту. Співрозмовницею ведучої стане Олена Зварич, тренерка безкоштовного курсу з фінансової грамотності для підлітків і дорослих. Слухайте прямий ефір проєкту на UA: Українське радіо Карпати та дивіться на телеканалі UA: КАРПАТИ о 12:10.

А вже о 17:10 у проєкті «Тема дня. Радіовимір» радіожурналістка Христина Кухарук поговорить із психологинею Мар`яною Мондик про особливості психології бідності та як вийти за межі стереотипних шаблонів.

Підсумком інформаційного марафону стане телепрограма «Сьогодні. Головне» у середу, 14 квітня, о 19:00 на телеканалі UA: КАРПАТИ. В ній ведуча Христина Дичаковська шукатиме відповіді, як вийти за межі бідності із фахівцями відповідних служб та волонтерами громадських організацій, а також психологами, які ділитимуться своїм досвідом і знаннями. 

Діджитал-команда Суспільного Карпати готує інфографіку та публікації, присвячені темі інформаційного марафону, для цифрових платформ: Суспільне | Новини, фейсбук- та інстаграм-сторінки, телеграм-та ютуб-канали.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати.

Онлайн телеканал UA: КАРПАТИ можна дивитися за посиланням.

Слухайте UA: Українське радіо Карпати в FM-діапазоні: 

  • Верховина — 103,6 FM,
  • Івано-Франківськ — 100,4 FM, 
  • Калуш — 100,1 FM, 
  • Косів —100,6 FM,
  • Яремче — 100,2 FM,