Як захистити себе від насильства — дивіться в новому проєкті на UA: КАРПАТИ

Як захистити себе від насильства — дивіться в новому проєкті на UA: КАРПАТИ

12 бер. 2021

12 березня в ефірі «Ранку на Суспільному» відбулася презентація проєкту «Бийся як дівчина», що з 15 березня транслюватиметься на всіх регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення, зокрема і на UA: КАРПАТИ.  Головна мета проєкту — розв’язання проблем гендерно обумовленого насильства. 

В умовах ізоляції, пов’язаної із всесвітньою пандемією, багато кому довелося опинитися вдома сам на сам зі своїми партнерами. І якщо комусь пощастило усамітнитися з коханою людиною, батьками або з домашнім улюбленцем, то інших пандемія зачинила під одним дахом із кривдником. Як свідчать статистичні дані, в Україні за останні пів року випадки домашнього насильства почастішали вдвічі. На думку фахівців, ситуація ускладнюється недостатнім умінням людей ідентифікувати небезпеку.

Саме на покращення цієї ситуації орієнтований проєкт «Бийся як дівчина». Його автори прагнуть  підвищити рівень обізнаності жінок про свої права й можливості їх захисту, навчити фізично захистити себе та близьких, допомогти відчути жінці, що вона не самотня та достатньо сильна, аби дати відсіч домашньому насильству. Автором та реалізатором медіапроєкту «Бийся як дівчина» виступає Дніпровська Громадська організація «Gender Stream» разом зі структурою «ООН Жінки» і ЮНФПА та за підтримки Європейського Союзу. 

Читайте також: Суспільне серед лідерів дотримання гендерного балансу — результати моніторингу ІМІ

«Проєкт "Бийся як дівчина" є прикладом якісного, пізнавального та дуже сучасного виробництва. Інформація, яку доносять головні герої, без перебільшення, може комусь врятувати життя», — зазначила генпродюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Медіапроєкт «Бийся як дівчина» складається із 15 відеороликів, які поділяються на три тематичних блоки: сексуальна освіта й безпека, юридична освіта й безпека та фізична самооборона. Враховуючи, що цільова аудиторія — підлітки, для участі в проєкті були запрошені лідери думок із різних сфер: 

  • Станіслав Корольов (музикант, учасник гурту «Yuko»);
  • Володимир Бєглов (Голова організації «Освітній центр з прав людини у Львові»);
  • Наталя Шевчук (генеральна директорка фестивалю соціального кіно та реклами);
  • Ольга Жуковцова (акторка «Жіночого кварталу»);
  • Катро Заубер (діджейка);
  • Віталій Жадан (інструктор із тактичної підготовки в управлінні патрульної поліції);
  • Олександра Гонтар (журналістка YouTube-проєкту «Телебачення Торонто» та поетеса).

«Сподіваюся, що проєкт “Бийся як дівчина” побачить багато людей і він стане поштовхом для того, аби змінювати своє життя. Що це стане тим зовнішнім чинником, який переважить чашу терезів сумнівів і допоможе піклуватися про себе більше. У суспільстві, де не почуваєш себе захищено, важливо стати нарешті дорослою та намагатися створювати безпеку собі самій (наскільки це можливо)», — ділиться Саша Гонтар.

У грудні 2020 року проєкт стартував у популярних серед підлітків соціальних мережах, і тепер вийде на телевізійні екрани країни. Голова організації Gender Stream та засновниця проєкту «Бийся як дівчина» Ольга Полякова, каже, що завдяки Суспільному автори прагнуть донести інформацію про протидію насильству до дорослої аудиторії. 

«У грудні 2020 року ми запустили проєкт  #бийсяякдівчина у соціальних мережах: в тік-тоці, в інстаграмі та на ютубі.  Цільова аудиторія — підлітки. Справа в тому, що з дітьми дуже часто працюють дорослі, які не мають можливості й часу на додаткову освіту і просвіту. В наш час дуже потужно постало питання кібербезпеки та  кібернебезпеки. Тому наша мета і задача — донести до дорослих, які знаходяться навколо дітей, — це батьки, вихователі, викладачі, соціальні працівники й, можливо, ювенальні поліцейські, і надати їм можливість отримати інформацію щодо протидії насильству через кіберпростір. Тому ми просили партнерської підтримки Суспільного, щоб завдяки телебаченню продемонструвати наше відео для дорослих», — розказала голова організації  Gender Stream та засновниця проєкту «Бийся як дівчина» Ольга Полякова.

«Ранок на Суспільному» — ранкове міжрегіональне шоу, що виходить на всіх регіональних каналах СуспільногоПерший випуск «Ранку на Суспільному» глядачі побачили 15 липня 2020 року. З 6 жовтня 2020 року програма виходить із сурдоперекладом. Програма триває дві з половиною години — у будні з 6:30 до 9:00 та містить новини, розважальний контент, поради та інтерв’ю з гостями у прямому ефірі. Програма налічує низку тематичних рубрик, які несуть корисну інформацію з різних сфер та розповідають про життя усіх регіонів України — до виробництва міжрегіонального інформаційно-пізнавального токшоу «Ранок на  Суспільному» залучаються представники всіх філій компанії.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.