«Візуальний код» — із 13 березня в телеефірі UA: КАРПАТИ

«Візуальний код» — із 13 березня в телеефірі UA: КАРПАТИ

9 бер. 2021

Щосуботи з 13 березня о 19:15 дивіться на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема і UA: КАРПАТИ, проєкт «Візуальний код» про національний одяг та культуру національних спільнот, що живуть в Україні. Препродакшн та редакційний супровід програми здійснював Координаційний центр мовлення нацменшин на Суспільному.

Читайте також: «Зрозумій свого сусіда»: спецпроєкт Суспільного до Міжнародного дня рідної мови

Під час зйомок ведуча програми — дизайнерка зі Львова Ольга Романова — вирушила в подорож Україною, аби перейняти унікальний досвід від 5 майстринь-представниць національних спільнот і створити колекцію одягу поляків, євреїв, азербайджанців, словаків та вірменів України. Впродовж кількох тижнів проєкту Ольга познайомилася з новими для себе технологіями шиття та повністю поринула в атмосферу життя національних спільнот: вчилася разом із героями готувати, відвідувала національні свята і знайшла нових друзів.

Загалом, створювати етноодяг — одне з давніх захоплень Ольги Романової. Проєкт «Візуальний код» дав можливість дизайнерці пізнати культуру інших народів, які живуть в Україні й творять її різноманіття. Працюючи над колекцією, Ольга додала власні ідеї й створила автентичний та оригінальний етноодяг із сучасними елементами.

«Створити таку мультикультурну колекцію одягу для мене стало справжнім викликом. Проте залюбки берусь за завдання “із зірочкою”, тим паче коли йдеться про одну з моїх улюблених тематик — етно. Працювати в телепроєкті такого масштабу — було неймовірною пригодою та цікавим досвідом. Ми з командою людей, що творили “Візуальний код”, максимально віддалися справі та спрямовували зусилля задля найкращого результату», — розповіла Ольга Романова

Читайте також: Як нацспільнотам співпрацювати із Суспільним мовником

Місія проєкту — зафіксувати, показати й зберегти культуру через вбрання кожної нацспільноти, що проживає в Україні. 

Дизайнерка Ольга Романова разом із моделями, які презентують одяг, створений у проєкті «Візуальний код»

«Одяг — одне з історичних джерел для розуміння народностей. Але “Візуальний код” — це не лише про вбрання. Це можливість через елементи одягу розуміти культуру людей, які живуть із нами поруч у різних регіонах України, відчути їхній світогляд, прожити їхні будні та свята. Суспільне стає унікальним майданчиком, де реалізація такого проєкту можлива, — розповіла керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин на Суспільному Анастасія Гудима. — “Візуальний код” — це проєкт про вміння щиро ділитися знаннями й про вміння вчитися та об’єднувати отримані знання. Нам вдалося об’єднати зусилля проєкту в одну сучасну колекцію одягу. Я вдячна команді Visimka Production за усвідомлення нових викликів, відповідальність і якісну командну роботу».

«Нам вдалося запустити жанр “реаліті” на Суспільному. У цьому проєкті я змогла втілити всі свої творчі ідеї. Для себе дізналася, що таке хачкар і трдельники, нарешті зрозуміла, що таке шабат і для чого він, побачила величну Менору та побувала в мечеті. Усі ці знання тепер передамо глядачеві», — поділилась Олена Кривенко, креативна продюсерка Координаційного центру мовлення національних меншин на Суспільному. 

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Редакції, що виготовляють проєкти мовами нацменшин, працюють у складі регіональних філій Суспільного в Ужгороді, Чернівцях та Одесі. 

Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного у центральному офісі в Києві забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Завданнями Центру є сприяти збереженню та використанню мов нацменшин, знайомити соціум з їхніми культурами, а також створювати, розвивати й поширювати контент про національні спільноти та корінні народи.

У своїй діяльності команда Суспільного мовника керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.