На UA: КАРПАТИ вийшли в ефір вісім випусків #Звітів_наживо

На UA: КАРПАТИ вийшли в ефір вісім випусків #Звітів_наживо

17 гру. 2018

Команда суспільно-політичного напряму телеканалу готується до останньої програми #Звітів_наживо у 2018 році, яка вийде в ефір цієї п’ятниці.

У березні на регіональних телеканалах Суспільного стартував щомісячний прямоефірний проект #Звіти_наживо.  В Івано-Франківську він розпочався зі звіту міського голови Руслана Марцінківа. “Мер вперше прийшов до нас на телеканал за час своєї каденції, — розповідає Олена Нечвідова, керівниця суспільно-політичного напряму телеканалу UA: КАРПАТИ.Під час ефіру до Руслана Марцінківа було багато запитань від містян, а сам голова, вже після програми, сказав, що на жодному каналі ще не відчував такої динаміки: міський голова почувався в тонусі і, навіть, хвилювався. Цього тижня буде нагода порівняти березневі обіцянки Руслана Марцінківа із грудневими справами, адже на останні #Звіти_наживо у 2018-му році ми, згідно з тематичним планом проекту, знову запросили мера у студію”.

Вже з першого випуску #Звітів_наживо громадськість активно долучалася до підготовки програми та обговорення в студії. Напередодні ефіру у соцмережах розгортали кампанії, де з допомогою хештегів збирали запитання до чиновників. Під час прямого ефіру у студію телефонували глядачі. Запитувати спікера #Звітів_наживо можна було й у коментарях під трансляцією у мережі Facebook. ”Найактивнішою аудиторія була у соцмережах  Люди часто порушували питання, які згодом мали продовження у сюжетах новинарів Суспільного або випусках “Тема дня: Івано-Франківськ”, — зазначила керівниця СПН UA: КАРПАТИ.

Загалом, впродовж року не вийшла лише одна програма проекту — у вересні. Саме того місяця громада Прикарпаття зверталась до теми міського пологового, кримінального провадження щодо придбання УЗД-апарату, стану умов в Івано-Франківській міській дитячій клінічній лікарні. ”Ймовірно, не було охочих коментувати це та інші проблеми галузі у прямому ефірі Суспільного, бо і міські, й області профільні чиновники відмовилися від участі в проекті #Звіти_наживо”, — розповідає Олена Нечвідова.  

Керівниця СПН виокремила два випуски програми, які, на її думку, зацікавили телеглядачів та користувачів соцмереж найбільше: березневий з міським головою Івано-Франківська та липневий — про об’єднані територіальні громади. “До речі, під час підготовки програми про ОТГ, нас запідозрили у підігруванні владі. Запеклі опоненти спікера у студії #Звітів_наживо голови Тлумацької ОТГ Романа Круховського мали змогу “випустити пару”, — згадує Олена Нечвідова. — Під час ефіру було чимало дзвінків, запитань і критичних коментарів  у Фейсбуці. Один глядач навіть надіслав відеозапитання зі сміттєзвалища. І лише після програми найзатятіші критикани подякували нашій команді за роботу над проектом”.

Усі випуски проекту #Звіти_наживо  можна переглянути на сторінці UA: КАРПАТИ у Facebook або на Youtube-каналі філії .

Під час роботи над проектом виникали й труднощі. “Найважчим у роботі команди було шукати рішення для програми в умовах відсутності належного технічного забезпечення, — каже керівниця СПН UA: КАРПАТИ. — Ми все ще не можемо розмістити експертів у студії через її необлаштованість. При спробі задіяти приміщення на іншому поверсі, через недостатньо потужний інтернет зіткнулися з проблемою синхронізації звуку і зображення. Тож, від цього довелось відмовитися”.

У 2019-му проект #Звіти_наживо продовжиться. Команда суспільно-політичного напрямку аналізує всі програми та доопрацьовує цей формат. Наступного року UA: КАРПАТИ знову стане майданчиком для чесного публічного звіту посадовців.

“Нашій команді вдалося донести владі, що звітувати перед громадою у #Звітах_наживоце нормально. Важливим є також те, що ми залучили до участі у проекті журналістів інших видань Прикарпаття та лідерів громадської думки”, — каже Олена Нечвідова.

“#Звіти_наживоце кардинально новий формат, з яким раніше ми не працювали. Зазначу, що не все було гладко під час роботи над проектом: виникали технічні труднощі або ж посадовці не зовсім йшли на контакт. Зусиллями команди Суспільного довелося знаходити рішення, — розповідає продюсерка UA: КАРПАТИ Галина Держипільська.Ми розуміємо, що така програма життєво необхідна демократичному суспільству. Влада повинна пам’ятати, що чесний звіт  — це її обов’язок перед громадянами України. UA: КАРПАТИце незалежний майданчик для цього звіту”.

Нагадаємо, #Звіти_наживо — це проект усіх регіональних філії UA: Суспільне мовлення, де чиновники різних рангів звітують про роботу своїх підрозділів: як про досягнення, так і про помилки. Впродовж року було заплановано провести 240 звітів чиновників у прямому ефірі Суспільного.

За концепцією проекту, до обговорення в прямому ефірі, крім представників влади, залучають журналістів, незалежних експертів та громадськість.  Тривалість кожної програми — 52 хвилини. Теми #Звітів_наживо на Суспільному були однаковими для усіх регіонів.