Зарплатних боргів місто не має, — заступниця начальника фінансового управління Івано-Франківська

Зарплатних боргів місто не має, — заступниця начальника фінансового управління Івано-Франківська

4 гру. 2018

Для виплат заробітної плати вчителям і медикам, яка мала б фінансуватися за рахунок державної субвенції, виділили кошти з міського бюджету Івано-Франківська. Про це в прямому ефірі #Звітів_наживо на UA: КАРПАТИ повідомила заступниця начальника фінансового управління Галина Яцків.

30 листопада в ефірі Суспільного мовника Прикарпаття відбулися #Звіти_наживо. Цей проект традиційно готує команда суспільно-політичного напряму телеканалу. Цього місяця тема програми — бюджет Івано-Франківська. Для звіту в студію запросили заступницю начальника фінансового управління міськвиконкому Галину Яцків.

Згідно із регламентом програми, спершу чиновник має 5 хвилин на представлення результатів роботи свого підрозділу.

До бюджету кошти надходять за загальним фондом і за спеціальним. Відповідновикористання проводиться так само. Загальний фонд забезпечує функціонування бюджетних та комунальних установ міста. Спеціальний фондце виплати цільового спрямування”, — пояснила Галина Яцків.

До прикладу, у листопаді до міського бюджету надійшло  — 215 986,0 тис грн, зокрема:

       - загального фонду надійшло — 202 919,5 тис.грн.,

в  т.ч. субвенції — 83 066,6 тис.грн.;

       - спеціального фонду надійшло — 13 066,5 тис.грн.,

в т.ч. субвенції — 4 217,3 тис.грн.

Також у програмі йшлося про програмно-цільовий метод формування бюджету. Його розпочали впроваджувати під час старту реформи децентралізації. “Ріст надходжень до бюджету протягом цих років (дії реформи — Авт.) був відчутний. Проте, збільшення надходжень, принаймні зараз, не забезпечує виконання усіх тих повноважень, які поклали на місцеві бюджети”, — повідомила Галина Яцків.

Як зазначила докторка економічних наук Ірина Мазур у відеокоментарі до програми “значна частина видатків місцевого бюджету Івано-Франківська фінансується за рахунок субвенцій. [...] Це свідчить про залежність міського бюджету від делегованих доходів”. Насторожує експертку і падіння надходжень із податків на доходи фізичних осіб. “Цеабо зменшення робочих місць, або фонду оплати праці”, — каже Ірина Мазур. — Можемо говорити, що відбувається певний спад або ж не досягнуто тих показників економічного розвитку, які були закладені при формування місцевого бюджету”.

Галина Яцків стверджує, що до кінця року цифри бюджету ще зміняться, проте, погодилася, із тим, що недовиконання бюджету, ймовірно, таки буде.  

Також у #Звітах_наживо, йшлося про бюджет участі. У 2018-му році для нього місто виділило 2,5 мільйона гривень. На ці кошти вдалося втілити 37 проектів.

Із них:

  • 32 малих (до 50 000 грн),
  • 5 великих (до 200 000 грн).

Для освоєння цих коштів залучаються і приміські села, — зазначила чиновниця. — Бюджет участі є цікавим для громадян. Адже громада сама бере участь у використанні коштів, а потім звітує. Це відбувається погалузево”.

Експерт ГО “Центр політичних студій” Михайло Джогола у відеокоментарі для #Звітів_наживо запропонував створити інфографіку, яка б по-простому пояснила мешканцям Івано-Франківська складні бюджетні цифри. Галина Яцків розповіла, що на сайті міськради є слайди із такою інформацією. “Кожен охочий може зайти туди і подивитися на цифри, які формують бюджет, у спрощеній формі”, — каже посадовиця.

Більше інформації у повному відео програми #Звіти_наживо за 30 листопада ось тут: https://www.facebook.com/trk.karpaty/videos/270756183797249/