Про оперу «Вишиваний. Король України»: радіоміст із Харковом на UA: Українське радіо Карпати

Про оперу «Вишиваний. Король України»: радіоміст із Харковом на UA: Українське радіо Карпати

21 січ. 2021

22 січня — День Соборності України. З цієї нагоди у проєкті «Радіодень» команда Суспільного Карпати проведе радіоміст із харківськими колегами. Темою ефіру стане опера «Вишиваний. Король України». Початок програми завтра о 12:20 на UA: Українське радіо Карпати.

Опера «Вишиваний. Король України» демонструє українську ідентичність через розповідь про ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний. Прем’єра твору мала відбутися у травні минулоріч, але її перенесли через карантин. 

Над оперою працює команда талановитих українських митців, зокрема: автор лібрето Сергій Жадан (Харків), композиторка Алла Загайкевич (Київ), режисер Ростислав Держипільський (Івано-Франківськ), диригентка Оксана Линів (Львів). Продюсерка проєкту — Олександра Саєнко, голова «Центру українських ініціатив» (Відень). 

Про виклики, які постали перед командою проєкту, підготовку до прем’єри та чому оперу «Вишиваний. Король України» називають соборною оперою — слухайте в спецефірі проєкту «Радіодень».  

Зі студії Суспільного Харків включатимуться головний диригент Харківського національного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка Дмитро Морозов. Зі студії Суспільного Карпати братиме участь у програмі режисер постановки, директор та художній керівник Івано-Франківського національного академічного драмтеатру ім. І. Франка Ростислав Держипільський. Ведуча радіомосту на UA: Українське радіо Карпати — Христина Кухарук. У Харківській студії — Тетяна Кривоніс.

«Для спільного етеру ми обрали фокус, який єднає Схід і Захід, насамперед, у національно-культурному плані. Наші міста, на цю хвилину зокрема, об’єднує робота над оперою, де ключовою постаттю є австрійський ерцгерцог Вільгельм фон Габсбург, член імператорської родини Австро-Угорщини, який обрав собі українську ідентичність і став легендарним полковником легіону УСС. Плануємо говорити про те, як об’єднати містерію музики, лібрето та дію в опері, — із режисером Ростиславом Держипільським, а про специфіку музичної лінії опери – із диригентом «СХІД OPERA» Дмитром Морозовим. Окрім того, зробимо історичну розвідку про особистість Вишиваного разом з істориком, доктором історичних наук, професором Дмитром Білим та почуємо коментар автора лібрето Сергія Жадана», — розповіла радіоведуча Христина Кухарук.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.

UA: Українське радіо Карпати на Івано-Франківщині мовить на FM-хвилях в Івано-Франківську (100,4 FM), Верховині (103,6 FМ), Яремчі (100,2 FM), Калуші (100,1 FM), а також у проводовій мережі. Онлайн — за посиланням. 

Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.