Робота в умовах карантину, місцеві вибори, розвиток діджиталу: 2020-ий для команди Суспільного Карпати

Робота в умовах карантину, місцеві вибори, розвиток діджиталу: 2020-ий для команди Суспільного Карпати

31 гру. 2020

Керівники Івано-Франківської філії Суспільного розповіли про виклики й перемоги 2020-го, про відео, які набрали мільйони переглядів у соцмережах мовника, про оновлення приміщень і техніки та ТОП-теми року в теле-і радіоефірах.

«І самоізоляція, і дистанційна робота, і карантинні обмеження — це все спочатку стало для нас викликом. Втім, на мою думку, ми таки навчились із цим жити і працювати. Ми, практично, не припиняли свого виробництва, хоча на короткі періоди вимушені були дещо скоротити відрізки мовлення, — розповіла продюсерка Суспільного Карпати Галина Держипільська.Маю велику вдячність всьому колективу, особливо творчим працівникам – журналістам, режисерам, які в кризовій ситуації не опустили рук, а швидко зорієнтувались і продовжили ефективну роботу – в наших радіо- і телепроєктах ми не тільки щоденно тримали в курсі подій області, інформуючи про найважливіше у випусках новин, але і глибше досліджували актуальні питання, які виникали впродовж цього року».

Продюсерка відзначає якісну та злагоджену роботу діджилал-підрозділу Суспільного Карпати. Серед відео для цифрових платформ, рекордсменами для філії стали історія зв’язкової УПА 99-річної Анастасії Чупрінчук, розповідь про 108-річну Пелагею Козьменко та історія хлопця, який набрав рекордну кількість балів на ЗНО. 

«Їх переглянула мільйонна аудиторія, а самі відео активно обговорювали в коментарях, — каже продюсерка. — Загалом, 2020-ий став першим роком активного впровадження нового для нас формату роботи — створення коротких кепшн-відео. Таким чином, ми стали доступнішими і цікавішими для фейсбук-спільноти. Впродовж року до наших підписників тут додалось близько 5 тисяч. Водночас, активно розвиваємо і ютуб-канал: за рік аудиторія тут також збільшилась на 3200 підписників». 

Особливою перемогою року Галина Держипільська називає трансляцію театральної вистави наживо із гори Піп Іван (2 028 м).

«Цьогоріч нам вдалося зійти на вершину, другу за висотою в Україні, аби в День Незалежності не просто відзняти там сюжет, а провести пряму трансляцію вистави «Нація» нашого Національного академічного драмтеатру ім.Франка. Це і вважаю нашою особливою перемогою 2020 року, — розповіла Галина Держипільська.— Я переконана, що наші найкращі матеріали — новинні сюжети, радіо- і телепрограми — ще попереду. Як і творчі проєкти, яких очікуємо наступного року».

Шефредатор новин на Суспільному Карпати Юрій Присяжнюк розповідає, що 2020-ий для новинної служби став продуктивним і насиченим. 

«Особливо це відчутно, якщо згадати марафони, над якими в цей період працювала філія. Можна згадати і сім щотижневих марафонів перед місцевими виборами, під час яких, на мою думку, нашій команді вдалося донести до кандидатів значну частку проблем, які турбують прикарпатців. Разом із тим, і після виборів у нас пройшов особливо успішний марафон про пам’ятки архітектури, матеріали якого отримали велику кількість поширень в інших ЗМІ. Взагалі, якщо підсумувати, то вважаю, що в стресових умовах, які в 2020-му виникали регулярно, ти або здаєшся, і тонеш в цьому морі подій, або мобілізуєшся, і здатний звернути гори. Впевнений, кожен із журналістів ньюзруму отримав за ці 366 днів досвід, заради якого за інших умов довелося б працювати десятиліття. Для нас — це рік підкорених вершин, не інакше», — переконаний Юрій Присяжнюк.

Також, упродовж 12-23 жовтня на телеканалі UA: КАРПАТИ вийшло 9 випусків прямоефірного проєкту «Виборчий округ. Місцеві». Змінився восени і формат вечірнього телепроєкту «Сьогодні. Головне». 

«Окрім новинної складової цієї щоденної програми, ведучі студії розглядають і обговорюють щовечора найголовніші теми дня, що минув. Серед них були і захист прав людини (інвалідність, трудові, земельні, майнові), і загрози руйнації пам`яток архітектури, і розгорнутий розгляд бюджетів громад, а також порушення питань популізму влади — над цим працювала ведуча Олена Нечвідова. Про вплив на соціальне життя області, реформу децентралізації, цікаві нюанси міського самоврядування неодноразово говорила у своїх етерах журналістка Христина Дичаковська. Інна Сендецька-Монюк впродовж цього року особливу увагу в ефірах звертала на повінь-2020, відновлення водних інфраструктурних об’єктів та газопостачання в тих населених пунктах, де вода забрала газ», — каже Галина Держипільська.

За словами продюсерки, команда UA: Українське радіо Карпати цьогоріч теж попрацювала плідно. 

Наталія Асатурян готувала й вела ефіри про розвиток територіальних громад і місцеві вибори, розбудову біатлонного комплексу й чемпіонат України з біатлону. Говорили в ефірі й про проблеми місцевого водоканалу, а також дослідження лауреатки премії «Для жінок в науці» Тетяни Татарчук стосовно сорбентів і фотокаталізаторів для очищення води та магнітних наночастинок для лікування раку. 

Ірина Копистинська з-поміж безлічі тем, які порушувала цьогоріч, особливо відзначає перебіг медичної реформи на Прикарпатті, карантинні виклики в освіті, а також інформування про протидію розповсюдженню наркотиків. 

Журналістка Світлана Усатюк досліджувала такі теми, як індустріальні парки на Прикарпатті, як ефективний механізм для розвитку промисловості й залучення інвестицій; як в умовах карантинних обмежень прикарпатські аграрії працюють в полі, як освоїти робітничі професії дистанційно, пройти виробничу практику, скласти підсумкові іспити у закладах професійно-технічної освіти.

Христина Кухарук працювала над темами про ідентифікацію загиблих воїнів УПА, зокрема, як Музей визвольної боротьби ім. С. Бандери проводить пошукові роботи зі встановлення особи зі світлини загиблих бійців; як прикарпатський майстер мозаїки Олег Дунаєвський відтворив один із фрагментів Аквілейської мозаїки – частину історичної підлоги, а ще – про те, як реставрують фасади старих будинків в Івано-Франківську.

Також у 2020 році локальне прямоефірне ранкове шоу змінилося на міжрегіональний «Ранок на Суспільному». Відбулися й технічні оновлення. 

«Аби журналісти могли без сторонньої допомоги записувати якісний звук, на філії доукомплектували систему звукозапису, а задля якості сигналу під час включень гостей у телеефір — оптимізували роботу АСБ та vision-радіо. Крім цього, керівництву цьогоріч вдалося оновити студію для проєкту «Сьогодні. Головне», — розповіла т.в.о. менеджера Івано-Франківської філії Наталія Димніч.

Крім цього, цьогоріч на філії провели планові господарські роботи — ремонти приміщень та електропроводів, облаштування освітлення надворі. 

Також команди Суспільного Карпати провела відбір регіональних проєктів «Створюй із Суспільним», за результатами якого у 2021 році буде реалізовано новий телепроєкт про Прикарпаття.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.