Одна з головних проблем — це зношеність тепломереж, — головний комунальник Івано-Франківська Михайло Смушак

Одна з головних проблем — це зношеність тепломереж, — головний комунальник Івано-Франківська Михайло Смушак

23 жов. 2018

У п’ятницю, 21 жовтня, на UA: КАРПАТИ відбулися #Звіти_наживо. Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради Михайло Смушак у прямому ефірі звітував про роботу свого підрозділу та відповідав на запитання журналістів і громадян.

Згідно із регламентом програми, спершу гість має 5 хвилин на представлення результатів своєї роботи. Михайло Смушак нагадав, що в Івано-Франківську опалювальний сезон вже розпочався. “Відповідно до рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, з 16 жовтня було запущено всі котельні. Тепло почали отримувати споживачі”, — сказав посадовець, і додав: “Значних аварійних ситуацій немає, лише незначні пориви та застій повітря у деяких споживачів. Але це виникає традиційно щороку”.

Чому розпочали опалювальний сезон, коли надворі ще немає “мінусової” температури? Михайло Смушак зізнався, що до нього телефонували мешканці із цим запитанням. “У місті — 88 закладів освіти, і ми не можемо окремо туди подавати тепло. Тож, комунальники були змушені розпочати опалювальний сезон вже зараз, щоб не мерзли діти в дитсадках та школах. Бо удень надворі — досить тепло, а вночі — холодно. Відповідно, приміщення не прогріваються”, — каже чиновник.

Як готувалися до опалювального сезону? Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради зазначив, що цьогоріч на мережах “Івано-Франківськ теплокомуненерго” сталося більше півтори сотні поривів. Тож, довелося інвестували з міського бюджету на їхню ліквідацію майже 16 мільйонів гривень. “На жаль, тепломережі з кожним роком новішими не стають. 90% всіх коштів, які надходять на рахунки теплопостачальних підприємств в літній період, йдуть на оплату за газ. Решта 10% — на ремонт мереж та котлів. Цього бракує”, — констатує Михайло Смушак.

Чиновник нагадав, що місто обслуговує 2 теплопостачальних підприємств: “Івано-Франківськ теплокомуненерго” охоплює ⅔ ринку споживачів, та ⅓ – ТОВ “СТЕК”. Тарифи цих двох постачальників відрізняються між собою. “Різниця не є маленькою. Тариф СТЕКУ на 35% вищий, — каже посадовець. — ТОВ “СТЕК” змушене сходити з ринку, бо має заборгованість у понад 59 мільйонів гривень. І вже сьогодні ми працюємо над тим, щоб побудувати нові котельні та частину мереж. Адже впродовж 2-3 років усіх споживачів цього постачальника буде переведено до колетекнь “Івано-Франківськ теплокомуненерго”, — розповів Михайло Смушак.

Зокрема, споживачами ТОВ “Станіславська теплоенергетична компанія” є 6 шкіл, 8 дитсадків, 5 вишів та 10 навчальних закладів (спортивні та музичні школи, коледжі, гімназії та ліцеї), 12 закладів охорони здоров’я та 10 закладів культури й державних установ. Крім цього, компанія обслуговує житлові будинки на 42-ох вулицях Івано-Франківська. Решту об’єктів Івано-Франківська тепло- та водопостачанням забезпечує державне міське підприємство “Івано-Франківськ теплокомуненерго”.

Мешканка одного із таких будинків, які передали на баланс “Івано-Франківськ теплокомуненерго”, Людмила Янч розповіла про свою проблему. “17 грудня 2017-го року в нашому будинку, який був на балансі “СТЕК” зняли загальнобудинковий лічильник і до кінця опалювального сезону його так і не поставили. В середині березня цього року нас передали на баланс “Теплокомуненерго”, але лічильника ми так і не бачили. Тож, скільки часу триває повірка лічильника? […] Чому загальнобудинковий лічильник не встановлений до початку опалювального сезону?”, — запитує жінка.

Посадовець у студії #Звітів_наживо визнав, що, справді, серед будинків, які змінили теплопостачальника, є близько 10-ти, де ще не встановили внутрішньобудинкові лічильники. “Але це питання до кінця поточного року вирішиться і буде стовідсоткове забезпечення такими приладами усіх споживачів “Теплокомуненерго”, – каже Михайло Смушак.

Відеозапитання від голови ОСББ “Набережна, 32” Сергія Шевченка стосувалося загрози затоплення нечистотами з каналізації камери системи теплопостачання. “Якщо затопить цю камеру із засувками, то мікрорайон може залишитися без опалення”, – висловив занепокоєння голова ОСББ. Михайло Смушак на це відповів, що цьогоріч на вул. Набережній планувався ремонт внутрішньобудинкових тепломереж, проте для цього забракло коштів. “На жаль, в 2018-му не можемо цього зробити. Але проект ми підготували і наступного року ці роботи виконаємо”, – каже чиновник.

Також Михайло Смушак прокоментував рішення уряду України про встановлення приладів обліку тепла у квартирах будинків із вертикальною опалювальною системою. “Мабуть, в 90% будинків Івано-Франківська потрібно буде проводити реконструкцію внутрішньобудинкових мереж і тільки після цього можна буде встановити ці індивідуальні лічильники”, — каже чиновник.

Більше — у програмі #Звіти_наживо на UА: КАРПАТИ тут

Наступні #Звіти_наживо стосуватимуться:

у листопаді — про бюджети міст,
у грудні — звіти чиновників за 2018 рік.