Як працювати журналістам під час виборів? Підсумки онлайн-дискусії від Суспільного

Як працювати журналістам під час виборів? Підсумки онлайн-дискусії від Суспільного

31 лип. 2020

29 липня відбулася перша онлайн-дискусія від Суспільного «Журналісти й місцеві вибори: як працювати на громаду, а не політиків». Прямий ефір транслювали на фейсбук-сторінці Суспільного мовника. 

Під час розмови наживо спікери обговорили, які небезпеки можуть чекати на регіональні ЗМІ під час місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року, та як працюватиме Суспільне. Крім цього, учасники дискусії озвучили поради для медійників, як чесно і якісно інформувати громаду в умовах виборчого процесу.

Модерувала онлайн-дискусію ведуча програми «Суспільна студія. Марафон» на UA: ПЕРШИЙ Дарія Гірна. Спікерами були: генеральна продюсерка регіонального мовлення на Суспільному Марія Фрей, продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий, продюсерка UA: ПОЛТАВА Ольга Журавльова, юристка й тренерка ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Оксана Максименюк, керівниця напряму «Верховенство права» Центру демократії та верховенства права Надія Шувар та головна редакторка руху «ЧЕСНО» Ірина Федорів.

Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів — важливий і нелегкий період для локальних медіа. 

«Роль регіональних ЗМІ на місцевих виборах є надзвичайно важливою. І саме на них ляже весь тягар відповідальності проінформувати виборців про етапи виборчого процесу, про права громадян і як їх реалізувати. Водночас, про права потрібно знати і журналістам, — переконана керівниця напряму «Верховенство права» Центру демократії та верховенства права Надія Шувар. — На сьогодні вже немає положення, яке було гарантією для журналістів мати право доступу на всі події, пов’язані із виборчим процесом. Для деяких організаторів незручні журналісти можуть стати на заваді і їм чинитимуть  перешкоди».

Зокрема, ЗМІ зможуть відвідувати публічні заходи партій або кандидатів, але на їхніх умовах. А самі кандидати і партії мають інформувати про свої з’їзди та інші публічні заходи. Попри це, журналісти мають право висвітлювати всі етапи виборчого процесу та перебувати на дільницях у день голосування без попереднього погодження з дільничними виборчими комісіями. 

«Майбутні місцеві вибори — це масштабне випробування нового Виборчого кодексу України. Окрім тих положень, які існували раніше в законодавстві — проведення виборчої агітації, поширення інформації про кандидатів, висвітлення виборчого процесу, — він має певні зміни. З 23 липня вони набули чинності, — розповіла юристка й тренерка ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Оксана Максименюк. — Також хочу звернути увагу журналістів на початок виборчого процесу. Він розпочнеться 5 вересня. Відтак, ЗМІ повинні розмістити розцінки стосовно вартості розміщення та поширення агітаційних матеріалів впродовж трьох днів — до 7 вересня включно». 

Генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей зауважила, що команди філій будуть максимально залучені до висвітлення місцевих виборів. Заплановано проєкти для усіх платформ Суспільного: телевізійної, радійної та діджиталу. 

«Якщо під час президентських виборів ми працювали з національними платформами, під час парламентських — мали власні політичні проєкти в регіонах, то зараз саме до роботи філій буде прикута вся увага, — зазначила Марія Фрей. — На телевізійній платформі у жовтні стартують дебати із фактчекінгом в прямому ефірі. На діджитал-платформі будемо аналізувати, пояснювати і розповідати, на що треба звернути увагу при виборі, даватимемо аналітику про кандидатів у мери міст та в депутати до обласних рад. Радіо має найширше охоплення. Тож там ми транслюватимемо просвітницькі матеріали. Адже кожен виборець отримує цілий пакет бюлетенів під час виборів, і нам треба пояснити людям, що з ними робити. Головне — маємо донести інформацію жителів міст, містечок, сіл та громад про те, навіщо обираємо владу на місцях, яка її роль та функція». 

Продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий переконаний, що у виборчому процесі чимало залежатиме саме від ЗМІ та громадських організацій, які зможуть розповісти чесно та збалансовано про всіх кандидатів та політичні сили. 

«У нашому місті небагато громадських організацій, незалежних експертів, які можуть коментувати виборчий процес, виявляти порушення. Це «ЧЕСНО», «ОПОРА», «Комітет виборців України», їхня робота з моніторингу та виявлення порушень дуже важлива. Передвиборча кампанія вже фактично стартувала, ми весь цей процес намагаємося в нашому ефірі озвучувати, залучаючи незалежних експертів, які надають нам свою фахову оцінку подій», — розповів продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий

Доповнила цю думку головна редакторка руху «ЧЕСНО» Ірина Федорів: «Не так багато в регіонах неупереджених ЗМІ, яким можна довіряти. Так само, як журналісти шукають незалежних експертів, так і ми шукаємо незалежні ЗМІ. І журналісти, і громадський сектор, ми несемо відповідальність за зміну політичної культури. Тут маємо співпрацювати».

На запитання про те, як журналістам висвітлювати інформацію про кандидатів у мери чи в депутати, відповіла продюсерка UA: ПОЛТАВА Ольга Журавльова. Вона зазначила, що Суспільне працює чітко за стандартами, тому із цим проблем не виникає. 

«В період передвиборчої кампанії ми створюємо інформаційні сюжети за тими ж принципами, що і завжди. Якщо є вагомий інформпривід, пов`язаний з політиком, чи посадовцем, ми обмежуємось безпосередньо висвітленням події, не згадуючи про участь особи у виборах, його плани як кандидата. Тоді нам вдається дотриматись і норм законодавства, і наших редакційних норм», — пояснила Ольга Журавльова.

Генеральна продюсерка регіонального мовлення на Суспільному Марія Фрей зауважила, що всі ефіри мовника ретельно моніторять — перевіряють дотримання журналістських стандартів. Цим займається і команда Суспільного, і зовнішні спостерігачі. За період президентської та парламентської виборчих кампаній у 2019 році експерти не виявили жодного матеріалу з ознаками замовності у новинах від регіональних команд Суспільного. 

«Це свідчить про те, що кореспонденти вміють працювати в умовах виборчих кампаній, під будь-яким політичним тиском і мають навички, як створювати якісний контент для своєї регіональної аудиторії», — каже Марія Фрей. 

Чи ходитимуть політики на ефіри без «теплих ванн» до журналістів Суспільного — ще один із можливих викликів для команди мовника. Учасники дискусії зійшлися на думці, що чесні перед виборцями кандидати не боятимуться гострих запитань. 

«Думаю, політики прийдуть на ефіри Суспільного. Чому ні? У нас вони мають можливість дати відповідь на ті питання і звинувачення, які хтось ставить пошепки чи в коментарях. Або спростувати те, що вже давно не є правдою. На Суспільному ми однаково ставимося до всіх кандидатів і не будемо упередженими до когось одного», — каже продюсер UA: ЧЕРНІГІВ Артем Шелковий.

«Ми з політиками взаємозацікавлені один в одному. Їм необхідна платформа, щоб висловлюватись, звучати, щоб їх бачили. І тому ми маємо можливість встановлювати свої правила, чесні та однакові для всіх. І це буде працювати», — зазначила продюсерка UA: ПОЛТАВА Ольга Журавльова. 

Крім цього, Суспільний мовник під час виборчого процесу створює в кожному регіоні окрему комісію, яка передивлятиметься всю політичну рекламу, яку надсилатимуть кандидати та партії з пропозицією розмістити на телеканалах. «Ми дивимось, чи політична реклама відповідає Закону України та цінностям Суспільного для того, щоб розмістити її в ефірі. Це забирає у нас багато часу, але саме в цьому і проявляється відповідальність медіа перед своєю аудиторією», — переконана Марія Фрей. 

Наостанок дискусії учасникам запропонували дати поради журналістам, які працюватимуть під час місцевих виборів восени 2020 року: 

    • Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення на Суспільному: «Бути сумлінними. Репутація журналіста коштує набагато дорожче, ніж робота в одному штабі протягом короткої виборчої кампанії».
    • Артем Шелковий, продюсер UA: ЧЕРНІГІВ: «Не боятися. Це головний принцип. Не лінуватися, і «копати». Всі необхідні інструменти для цього є».
    • Ольга Журавльова, продюсерка UA: ПОЛТАВА: «Не лише не боятися, а й бути коректно-сміливими, не намагатися виглядати скандальним журналістом-викривачем та завжди ставити гострі питання у тактовній формі. Важливо також бути і максимально простими, розповідати про виборчий процес «людською» мовою».
    • Оксана Максименюк, юристка й тренерка ГО «Інститут розвитку регіональної преси»: «Керуватися принципами, журналістськими стандартами та етикою. Дотримуватися балансу у висвітленні інформації щодо всіх кандидатів і політичних партій. І ще важливо — не боятися говорити, навіть тоді, коли кандидати чи політичні партії чинять тиск на журналістів». 
    • Надія Шувар, керівниця напряму «Верховенство права» Центру демократії та верховенства права: «Бути креативними. Бо виборчий процес — надто складний. І для того, щоб зацікавити виборців прийти голосувати, їм потрібно простою та цікавою мовою пояснити, що їхній голос дуже важливий». 
    • Ірина Федорів, головна редакторка руху «ЧЕСНО»: «Ніколи не знімати з себе журналістське посвідчення. Якщо виникне конфлікт на дільниці чи на зйомках, дуже важливо, щоб суспільство і людина, котра вступає з вами в конфлікт, ідентифікували вас як журналіста. Також повністю підтримую тезу про простоту висловлювання. Лавочки, на яких піаряться політики, точно не замінять нам кількість садків, кількість шкіл, із тих лавочок не потече якісна питна вода, важлива для здоров`я кожного виборця».