Діджитал-проєкти Суспільного Карпати до Дня Конституції

Діджитал-проєкти Суспільного Карпати до Дня Конституції

26 чер. 2020

28 червня — День Конституції України. Команда Суспільного Карпати підготувала дві відеорозповіді для цифрових платформ «Народжена на Прикарпатті» та «Конституція свободи для вільних людей». Крім цього, журналісти мовника долучилися до тематичного проєкту про День Конституції колег із UA: ВОЛИНЬ

Відео «Народжена на Прикарпатті» — це історія для цифрових платформ про те, як розпочалася робота над головним законом нашої країни. Її розповідає співучасник законотворчих подій Олег Вівчаренко. Над відео працювали Наталія Димніч, Тетяна Василів та Олег Головашкін. Опублікують історію на сторінках Суспільного Карпати у Facebook та Instagram у неділю, 28 червня.

«Конституція України народилася на Прикарпатті. Проект головного закону України писали в резиденції Президента України «Синьогора», що в Гуті Богородчанського району. У форумі брали участь юристи з усієї України та з-за кордону. Ініціатива проведення такого форуму належала Олегові Вівчаренку, який на той час працював деканом юридичного факультету Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Герой історії розповідає про те, як це відбувалося», — каже авторка історії, журналістка Суспільного Карпати Наталія Димніч. 

Друга розповідь журналістів Суспільного «Конституція свободи для вільних людей» — про основні засади Конституції Пилипа Орлика та про те, що його пов’язує із Прикарпаттям. Відео записали із правозахисником Володимиром Ковальчуком. Опублікують історію на цифрових платформах мовника у понеділок, 29 червня. 

Для проєкту, ініційованого UA: ВОЛИНЬ, команда Суспільного Карпати запросила взяти участь у проєкті українського політичного та громадського діяча, народного депутата України I, II, III скликань Верховної Ради, доктора юридичних наук, професора й академіка Національної Академії правових наук України Василя Костицького. Журналісти зв’язалися із ним через Skype.

«Василь Костицький поділився спогадами про те, як працював над текстом Конституції України, розповів про ніч, яку запам’ятав на усе життя — коли головний закон країни ухвалила Верховна Рада, — розповіла продюсерка Івано-Франківської філії Суспільного Галина Держипільська. — Варто додати, що Василь Костицький — давній друг нашої компанії, герой багатьох програм, які увійшли до Золотого фонду UA: Українське радіо Карпати».

Над цим відео працювали Мар’яна Джердж, Богдан Струк і Дмитро Самарський.

Нагадаємо, оперативні новини Прикарпаття читайте на цифрових платформах Суспільного Карпати: