Журналістка Суспільного Карпати отримала професійну відзнаку медійників Прикарпаття

Журналістка Суспільного Карпати отримала професійну відзнаку медійників Прикарпаття

12 чер. 2020

11 червня журналістці Івано-Франківської філії Суспільного Мар’яні Басализі вручили відзнаку за перемогу у творчому конкурсі для молодих медійників Прикарпаття на премію заслуженого журналіста України Романа Андріяшка. Результати конкурсу Івано-Франківська обласна спілка журналістів оголосила 5 червня. 

Мар’яна Басалига працює у компанії з 2015 року. Спершу була журналісткою та ведучою на радіо, згодом працювала у телевізійних новинах. Зараз Мар’яна створює контент для діджитал платформ Суспільного Карпати: розробляє інфографіку, знімає та монтує відео для соцмереж. 

«Найбільше притягує у цій роботі — стрімкий рух вперед нашої команди Суспільного. Робота тут дає можливість розвиватися. Щодня відкриваються нові можливості та перспективи», — каже Мар’яна Басалига.

На конкурс журналістка подала три матеріали. Перший з них — відео для соцмереж Суспільного Карпати про колекцію вишиванок Любові Дрогомирецької. За тиждень ролик зібрав понад 300 тисяч переглядів. 

«Відео створене до Дня вишиванки. Це історія про родину Яциновичів-Дрогомирецьких, які колекціонують та відтворюють вишивані сорочки. У родинній колекції — понад 600 вишиванок. Це сорочки майже зі всіх регіонів України. Найбільше — із Західної. Одна з найстаріших у колекції — борщівська сорочка XIX століття», — розповіла Мар’яна Басалига.

Друге відео — про покутську кераміку. «Це історія про те, як захоплення одного із братів стало родинною справою. Гончарське ремесло близько 10 років відроджують у Городенці на Прикарпатті. Майстерню «Покутська кераміка» у 2010 році заснував Антон Микитюк, згодом до нього долучився його брат Богдан та батько Михайло. Зараз це родинний бізнес. Екологічний посуд створюють за старовинною технікою гончарів регіону», — пояснює авторка. 

Третій матеріал, відправлений на конкурс, — стаття для сайту suspilne.media про те, як прикарпатці допомагають один одному під час пандемії.

«Тут йдеться про те, як коронавірус змусив прикарпатців в короткий термін згуртуватися. Зокрема, як волонтери допомагали медикам добиратися на роботу, як заклади харчування безкоштовно годували медичних працівників, як прикарпатці самотужки шили маски», — каже Мар’яна Басалига. 

Серед робіт, якими також пишається журналістка, — два відео-мільйонники. Зокрема, титроване відео про будинок, зведений за принципом юрти. За чотири місяці його подивилися понад 1,3 млн людей. Друге відео про будівництво Гобітхілу — казкового містечка на схилах Карпат. За три тижні ролик зібрав понад мільйон переглядів у соцмережі Facebook.

Нагадаємо, творчий конкурс для молодих журналістів Прикарпаття на премію заслуженого журналіста України Романа Андріяшка організовує та проводить Івано-Франківська обласна організація Національної спілки журналістів України. 

Участь у конкурсі можуть брати журналісти, які працюють в медіа не більше п’яти років.  Премія переможцю становить 1 тис. грн. 

За словами відповідального секретаря обласної організації НСЖУ Вікторії Плахти, такий конкурс запроваджено, щоб відзначити творчі здобутки молодих журналістів, які «професійно та неупереджено висвітлюють події, що відбуваються в економічній, соціальній, культурній сфері та у суспільному житті, порушують у своїх публікаціях, теле- і радіорепортажах актуальні для громадськості краю проблеми.