Біля UA: КАРПАТИ відбулася акція протесту (ОНОВЛЕНО)

Біля UA: КАРПАТИ відбулася акція протесту (ОНОВЛЕНО)

25 лют. 2020

25 лютого біля приміщення Івано-Франківської філії Суспільного відбулася акція проти змін у роботі регіональних мовників. Близько сорока мітингувальників вимагали припинити впровадження Концепції регіонального мовлення Суспільного на 2020 – 2021 роки, що була ухвалена Наглядовою радою мовника 2 грудня 2019 року. 

На думку учасників мітингу, передбачена у Концепції зміна принципів виробництва контенту загрожує подальшому існуванню Івано-Франківської філії. 

«Це добре, коли продакшн-студії роблять хороші програми і ми можемо транслювати їх на Суспільному. Нас лякає ця цифра — половину усього контенту на аутсорс. І нас лякає, кому будуть віддані ці гроші з державного бюджету, — заявляє учасниця акції, редакторка UA: Українського радіо Карпати Наталія Асатурян. — Мені найбільше «болить» радіо, бо я досі була лінійним продюсером радіомовлення. І мене болить, що, фактично, знищується розгалужене радіо у регіонах. З 3-ох годин 10-ти хвилин, які ми маємо зараз, нам залишать 1 годину 30 хвилин у будні. Телебачення зараз має 6 годин власного мовлення. Це мало. Зараз має залишитися 1-на інформаційна година».

«У нас на даному етапі — зменшення обсягу ефіру і, відповідно, рано чи пізно нам скажуть «Вас забагато!», — висловила на акції занепокоєння керівниця проєкту «Тема дня» на UA: КАРПАТИ Олена Нечвідова. — Аутсорс – це люди ззовні. В Івано-Франківську є багато приватних медійників, які роблять хороше відео та мають хорошу техніку, значно кращу, ніж у нас».

Менеджерка Наталія Кияницька поспілкувалася із організаторами протесту і запевнила, що UA: КАРПАТИ, як і всі інші філії Суспільного, продовжує мовлення, а глядачі і слухачі вже з наступного сезону побачать суттєве збільшення регіональних програм в ефірі. Вже в березні буде оголошено відкритий конкурс проєктів для регіонального телебачення і радіо.

«Дякую вам за те, що вболіваєте за майбутнє UA: КАРПАТИ та за Суспільне мовлення в цілому. Запевняю вас, що Івано-Франківська філія і надалі залишатиметься відкритим неупередженим медійним майданчиком в регіоні, де говорять про важливі проблеми краю, — звернулася до пікетувальників Наталія Кияницька.Цьогоріч на UA: КАРПАТИ буде змінено принцип виготовлення контенту: над частиною команда штатних працівників працюватиме тут, на місці, ще частину — виготовлятимуть спільно з іншими філіями. Крім цього, невдовзі стартують відкриті конкурси ідей, куди можуть подаватися всі охочі. Фінансування регіональних філій цьогоріч збільшено на третину в порівнянні з 2019-им роком, а грошей на регіональний контент Суспільного з бюджету виділено вдесятеро більше, ніж торік. Ваша підтримка сьогодні доводить, що реформа Суспільного рухається в правильному напрямку». 

Член правління Суспільного, відповідальний за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток, Микола Чернотицький прокоментував акцію так: «Я вдячний усім, хто висловив свою підтримку регіональним Суспільним мовникам. Хочу запевнити, що ми робимо все, що в наших силах, аби зберегти й розширити регіональне мовлення, зробити Суспільне в кожному регіоні потужним медіа, якому довіряють, на яке зважають. Багато для цього вже зроблено. Минулого року ми показали приклад якісної незалежної журналістики під час передвиборчої кампанії. Наші новини стабільно отримують найвищі оцінки зовнішніх моніторингів. Але ми ще не отримали підтримки глядачів і слухачів. Це конкурентний ринок, де ми маємо вибороти увагу аудиторії. Тому нині ми зібрали досвід усіх регіонів за ці два роки, а також успішні західні моделі, озброїлися дослідженням уподобань нашої аудиторії і розробили інший підхід у виробництві контенту. Так, він потребуватиме змін від кожного з нас, але ми маємо достукатися до наших глядачів та слухачів і максимально ефективно використати бюджетні кошти. Останні пів року ми щомісяця збираємося з усіма менеджерами й продюсерами філій, щотижня ми зв’язуємося онлайн — аналізуємо, рахуємо, обговорюємо варіанти. У нас дуже мало часу, аби довести, що регіональне Суспільне — потрібне, важливе та варте бюджетного фінансування. Для цього ми зараз акумулюємо всі наявні ресурси. Маємо об’єднатися для нашої аудиторії».

Нагадаємо, Концепція регіонального мовлення у 2020-2021 передбачає:

  • налагодження ефективного використання виробничих потужностей та зміну способів доставки сигналу; 
  • організаційну перебудову та перехід на проєктний менеджмент; 
  • збільшення виробництва регіонального контенту за рахунок залучення зовнішніх продакшенів.