UA: КАРПАТИ долучилися до спецпроєкту Суспільного до Дня рідної мови

UA: КАРПАТИ долучилися до спецпроєкту Суспільного до Дня рідної мови

21 лют. 2020

Команда регіональних філій Суспільного підготувала спецпроєкт до Дня рідної мови — «Це смачно». Ініціатором проєкту стала команда UA: ТЕРНОПІЛЬ. В одинадцяти невеликих відео для діджитал-платформ журналісти зібрали українські кулінарні діалектизми — назви страв, які готують лише в певному регіоні.

Команда Івано-Франківської філії Суспільного вирішила розповісти глядачам про карпатську гуслінку — густий кисломолочний напій. Цю страву в горах знають здавна: гуцули влітку споживають вистояну гуслінку, щоб втамувати спрагу, а взимку — щоб зігрітися.

«На Прикарпатті багато страв із діалектними назвами, як-от банош, бограч, шухи, капуста засипана, марципани. Утім особисто я люблю й сама готую саме гуслінку, — коментує продюсерка UA: КАРПАТИ Галина Держипільська. — Загалом же такий спецпроєкт показує, яка різноманітна й багата українська мова та гастрономічна культура».

Загалом, долучилися до ініціативи тернополян журналісти філій Суспільного з Житомира, Рівного, Хмельницького, Одеси, Івано-Франківська, Дніпра, Чернігова, Запоріжжя, Сум та Буковини. 

«Ця ідея народилася в наших колег Ірини Моргун та Людмили Пиріг. Ми разом обговорили деталі та взялись за реалізацію, — розповідає про створення спецпроєкту продюсерка Тернопільської філії Суспільного Зоряна Биндас. — Тернопільщина багата своїми діалектизмами, які часто не розуміють люди з інших регіонів. Скажімо, вареники тут називають пирогами, щавель — кваском, ревінь — румбамбаром. Ми подумали, що це все звучить дуже смачно. Такі слова є у кожному регіоні, тож, наша команда запропонувала колегам зібрати цілу колекцію смачних діалектизмів, класно оформити їх і презентувати нашим глядачам. Бо ж, насправді, українська мова — це смачно».

Більше інформації про проєкт тут.

Дивитися телеканал UA: КАРПАТИ онлайн та слухати Українське радіо Карпати можна на сайті if.suspilne.media. Підписуйтеся на нас у соцмережах: Facebook, Instagram, Telegram,  YouTube.