Івано-Франківська філія Суспільного відзначає 80-ліття

Івано-Франківська філія Суспільного відзначає 80-ліття

15 січ. 2020

Перша трансляція обласного радіо, яке сьогодні входить до складу філії Суспільного в Івано-Франківську, була 15 січня 1940 року. Із цієї нагоди команда UA: КАРПАТИ підготувала цикл програм «Обласному радіо — 80 років».

Загалом, історія телерадіокомпанії розпочалася у вересні 1939 року. Тоді був створений Станіславський радіокомітет. У січні 1940-го передачі транслювались тільки у радіомережі м. Станіслава 30 хвилин на день: звучали новини, огляд газетних матеріалів та музика. Обласне телебачення розпочало мовлення значно пізніше — у грудні 2014-го. Після створення Національної суспільної телерадіокомпанії у 2018 році, івано-франківські обласні радіо та телеканал увійшли до складу філії ПАТ «НСТУ» на Прикарпатті.

«Увесь минулий рік ми говорили про історію обласного радіо та телеканалу із тими, хто їх творив колись і зараз, і чию працю ми дуже цінуємо. Ми знайомили радіослухачів із корифеями щомісяця 15-го числа. Сьогодні, у ювілей першого ефіру, о 20:15 вийде заключна програма із радіоциклу "Обласному радіо — 80 років. Загалом, наша команда підготувала 13 випусків цього проєкту», — розповіла продюсерка філії Суспільного в Івано-Франківську Галина Держипільська

Слухачі UA: Українське радіо Карпати почули історії й спогади 19 людей, які творили обласне радіо впродовж 80 років. Зокрема, заслуженого журналіста України, професора, доктора філологічних наук, завідувача кафедри радіомовлення і телебачення факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Василя Лизанчука; заслуженого журналіста України Романа Андріяшка, який присвятив роботі на обласному радіо 40 років свого життя; почесного громадянина Івано-Франківська, заслуженого журналіста України Романа Фабрики; поета, композитора, виконавця власних пісень, заслуженого журналіста України Богдана Кучера, який понад 30 років був незмінним голосом Українського радіо Карпати; Ореста Івасіва, начальника виробничого-технічного відділу у минулому, а в 2007-му — заступника гендиректора обласної телерадіокомпанії з технічних питань; головного редактора обласного радіо у 1972 - 1992 роках Ореста Присяжнюка; Валерія Мехоношина та Любові Павлів, які у 80-х роках працювали на Івано-Франківському обласному радіо звукорежисерами; журналісток Надії Семенкович, Світлани Добровольської та Анни Гелеван.

У двох радіопрограмах автори спілкувалися з колегами, що найдавніше працюють у колективі та спостерігали трансформації теперішньої філії Суспільного UA: КАРПАТИ, — Наталею Асатурян, Галиною Цвітень, Юрієм Надольським, Наталією Весоловською, Любов’ю Крайньою і Мар’яною Стринаглюк, Марією Личук та Тетяною Мухіною. 

Сьогодні Суспільне радіо на Прикарпатті мовить у проводовій мережі і в FM-діапазоні на 71,2 FM (Івано-Франківськ) та на 103,6 FM (Верховина). Невдовзі стартує FM-мовлення UA: Українського радіо, зокрема і UA: Українського радіо Карпати, в Івано-Франківську на 100,4 FM, у Калуші на 100,1 FM, у Яремчі на 100,2 FM

Телеканал UA: КАРПАТИ активно діджиталізується, залучаючи нову аудиторію у соціальних мережах. 

Слухати UA: Українське радіо Карпати та дивитися телеканал UA: КАРПАТИ можна на сайті UA: КАРПАТИ у розділі «Онлайн». Архів радіопрограм Суспільного Прикарпаття, тривалість яких понад 15 хвилин ось тут, а коротші — на цьому ресурсі. 

Ефіри телеканалу та радіо із visual-студії Суспільного можна переглядати на YouTube-каналі мовника та на офіційному сайті UA: КАРПАТИ if.suspilne.media.