Шведські медійники підсумували роботу з командою UA: КАРПАТИ

Шведські медійники підсумували роботу з командою UA: КАРПАТИ

16 гру. 2019

Минулого тижня з командою Івано-Франківської філії Суспільного працювали медійники суспільного мовника Швеції (Шведське радіо та телеканал SVT). Це п’ятий візит іноземних колег у межах проєкту UA: Суспільне мовлення й Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні».

Створення якісного контенту для цифрових платформ за принципом «digital first», робота за стандартами журналістики, систематичний аналіз теле- й радіопрограм за категоріями та темами, планування інформаційних випусків, поліпшення зовнішньої і внутрішньої комунікації — це головні напрями роботи команди Суспільного спільно зі шведськими колегами.

«Не можна не відзначити чудової роботи команди UA: КАРПАТИ на діджитал-платформах. Робота філії стала більш результативною, а показники якості контенту зростають, — переконаний керівник ньюзруму суспільного мовника SVT у Гетеборзі Антон Свендсен. — Коли йдеться про новини порядку денного, планування інформаційних випусків та ексклюзивних новин, то тут має бути інший спосіб мислення команди. І це той важливий крок, який Суспільне Карпат уже зробило. Але попереду ще чимало роботи».

«За ці пів року спільної роботи ми помітили відчутний прогрес. Відчуваємо більшу взаємодію між підрозділами — новини, програми, діджитал — аніж це було шість місяців тому. Як результат — налагоджений та більш цілісний робочий процес, — підсумував старший керівний редактор суспільного мовника SVT у Гетеборзі Роберт Ульcон. — Крім того, змінився підхід до соціальних медіа: від тривалості відео, які публікують на цифрових платформах, до подання матеріалу. Статистика сторінок у Facebook та Instagram демонструє чудові результати цієї роботи».

Під час проєкту команда Івано-Франківської філії Суспільного сформувала діджитал-стратегію та KPI, а також отримала інструменти для роботи із цифровими платформами й нову техніку. Крім того, щоденний збір статистики дав змогу ретельніше стежити за дотриманням балансу у створенні контенту.

Роберт Ульсон зазначив, що команда Суспільного добре попрацювала над досягненням KPI та вимірюванням якості контенту й подякував керівникам філії за ентузіазм та відкритість до запропонованих перетворень.

«Спільна робота під час шведсько-українського проєкту кардинально змінила підхід до роботи нашого ньюзруму. Стандарти подання інформації на суспільному у Швеції та в Україні — близькі між собою. Водночас те, як правильно, грамотно й ефективно працювати на цифровій платформі, — це стало для нас новим цінним досвідом. Також ми змінили підхід до планування та запровадили так звані марафони — спільні теми, які спеціально готуємо та подаємо на всіх платформах», — каже шефредактор новин на UA: КАРПАТИ Юрій Надольський.

«Співпраця в межах цього проєкту дала нам не тільки розуміння, куди рухатися, а й інструменти, які в цьому нам тепер допомагають. Маємо стратегію розвитку цифрових платформ та практичні навички її впровадження, — каже продюсерка UA: КАРПАТИ Галина Держипільська. — Якщо говорити про перші результати, то цілі, які ми для себе ставили, були досить амбітними. Проте майже всього вдалося досягти: аудиторія в соцмережах зростає, взаємодія з нею посилюється, робота під час марафонів удосконалюється, глибина переглядів матеріалів на фейсбук-сторінці перевищила наші сподівання. Конкретні цифри й факти допомагають нам чітко коригувати свою роботу. Загалом це був чудовий досвід для всієї команди. Я вдячна й нашим наставникам, і всьому колективу філії Суспільного, який упевнено здолав чергову вершину».

Нагадаємо, уперше шведські медійники відвідали UA: КАРПАТИ цьогоріч у червні, а восени відбулася низка воркшопів і тренінгів для журналістів новин, ранкового проєкту та суспільно-політичного напряму філії. Для співпраці іноземна сторона обрала чотири філії Суспільного мовника в Рівному, Львові, Івано-Франківську та Харкові. Крім навчання в Україні, регіональні команди Суспільного відвідали офіс мовника у Швеції. Мета проєкту UA: Суспільне мовлення й Офісу медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) «Підтримка регіоналізації суспільного мовлення в Україні» — зміцнення Суспільного мовника й утвердження стандартів незалежної журналістики в Україні. 

Дивитися телеканал UA: КАРПАТИ та слухати Українське радіо Карпати онлайн можна на сайті if.suspilne.media. Підписуйтеся в соцмережах: FacebookInstagramTelegram та YouTube.