Медійники ВВС провели тренінг для команди UA: КАРПАТИ

Медійники ВВС провели тренінг для команди UA: КАРПАТИ

18 жов. 2019

13–17 жовтня медійники Британської телерадіомовної корпорації (ВВС) навчали команду регіональної філії Суспільного UA: КАРПАТИ. У воркшопах узяли участь теле- й радіожурналісти, редактори, оператори та режисери монтажу. Організувала тренінг Академія суспільного мовлення спільно з BBC Media Action.

Продюсер документальних фільмів ВВС, медіатренер із питань взаємодії з аудиторією Дін Арнет і медіатренер із редакційних питань ВВС Грем Холлідей удосконалювали мультимедійні навички команди UA: КАРПАТИ. Перший день тренінгу присвятили публікаціям у соцмережах. Найбільшу увагу зосередили на роботі із фейсбук-сторінкою регіонального мовника. Наступного дня продовжили тему діджитал: іноземні тренери розповіли про мультимедійну журналістику, зйомку й монтаж сюжетів на смартфоні, технічні та програмні інструменти для цього. Наприкінці Грем Холлідей і Дін Арнет консультували операторів та режисерів і провели майстер-клас із монтажу для журналістів.

«Універсальний журналіст — це світове майбутнє та майбутнє Суспільного. UA: КАРПАТИ рухаються в цьому напрямі, а колеги з BBC дали поштовх для професійного зростання наших кореспондентів»,  зазначила продюсерка UA: КАРПАТИ Галина Держипільська.

Під час тренінгу команда UA: КАРПАТИ докладно проаналізувала робочий процес — від вибору історій для сюжетів, стилю зйомки й монтажу до вигляду студій для прямого ефіру й діджитал-сторітелінгу.

«Ми одержали професійні поради. Уявіть собі, тренер не тільки розповідає теорію, а й дає практичні знання: їде з вами на зйомки, щоб розповісти, який кадр краще обрати, стежить за результатом, монтує розповів шеф-редактор новин на UA: КАРПАТИ Юрій Надольський Мені також було цікаво поспілкуватися з виконавчим продюсером інформаційного мовлення на Суспільному Федором Скрипником, який супроводжував британських колег. Він проаналізував сильні й слабкі сторони наших випусків».

Крім того, іноземні колеги попрацювали з командою UA: Українське радіо Карпати. Його продюсерка Наталія Асатурян ініціювала зустріч із британськими медійниками, аби дізнатися, як вони працюють у соцмережах.

«Ми зрозуміли, що робимо правильно, а що — потребує систематизації. Головне пам’ятати, що фейсбук-аудиторія — інша, ніж радійна чи телевізійна. Пов’язати ці майданчики можна за допомогою інтерактиву. Наприклад, публікуючи на фейсбуці конкретне запитання, отримуючи відповіді для радіоефіру», — прокоментувала продюсерка UA: Українське радіо Карпати Наталія Асатурян.

Нагадаємо, UA: КАРПАТИ розвиває діджитал-платформи. Цієї осені з командою працюють медійники зі Швеції. Щомісяця вони проводять воркшопи.