Яків Сенів з Івано-Франківщини  — у концерті Національного проєкту «Я — ВІРТУОЗ!»

Яків Сенів з Івано-Франківщини — у концерті Національного проєкту «Я — ВІРТУОЗ!»

27 лют. 2023

17 лютого відбувся 2-й концерт уже п’ятого сезону Національного проєкту «Я — ВІРТУОЗ!».

«Я — ВІРТУОЗ!» — масштабний проєкт, у межах якого молоді музиканти виступають у супроводі Симфонічного оркестру Українського Радіо під орудою народного артиста України Володимира Шейка. Концерти відбуваються в Будинку звукозапису Українського Радіо — одній з найбільших студій звукозапису Європи, де представлені виконавці української та світової музичної сцени.

Читайте також: Симфонічний оркестр Українського Радіо вразив італійську публіку

Під час повномасштабної війни росії проти України проєкт не зупинився.

«Національний проєкт “Я — ВІРТУОЗ!” — це дійсно унікальне явище в культурному просторі та в телерадіоефірі України. Вже 5-й сезон поспіль він дивує слухачів і глядачів України та світу юними українськими геніями, крокує разом з Україною. У ці буремні часи він є особливо життєствердним і переможним. У концерті, що відбувся 17 лютого, грали юні українські музиканти, які залишилися в Україні й розпочали своє служіння великому мистецтву під звуки сирен та вибухів у рідних містах і селах. Вони на рівні з дорослими тримають культурний фронт, представляють Україну в світі, докладають свої максимальні зусилля до наближення Перемоги. 

Географія проєкту дуже широка. У концерті, наприклад, брали участь музиканти з Мелітополя, Дніпра, Олександрії, Києва, Івано-Франківська, Львова — тут зібралася майже вся Україна. І коли країна має таких юних геніїв, юних захисників, вона дійсно непереможна!», — розповідає художній керівник і головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського Радіо Володимир Шейко.

 У другому концерті п’ятого сезону виступали:

  • Яків Сенів, 21 рік, контрабас.

Яків грає на контрабасі з 9 років. Закінчив Івано-Франківське музичне училище імені Дениса Січинського у класі Віталія Гармісія. У 2019 році взяв участь у І Всеукраїнському конкурсі струнних інструментів у Львові й здобув там ІІ премію. У 2021-му взяв участь у Всеукраїнському конкурсі імені Богодара Которовича й отримав І премію. Зараз навчається у Національній музичній академії України на 3-му курсі у класі Серія Білоусова.

  • Данііл Підлісний, 11 років, фортепіано.

Данііл народився 25 серпня 2011 року у Мелітополі. Навчався в музичній школі міста в класі Лідії Аврутової. У березні 2020 року отримав 1-шу премію на Міжнародному конкурсі «Акорди Хортиці», Диплом 1-го ступеня отримав на конкурсі в місті Запоріжжя та звання Гран-прі на Всеукраїнському конкурсі обдарованої молоді. У 2022 році отримав 2-ге місце на міжнародному конкурсі «Citta’Di Allesandria» в Італії. Під час окупації Мелітополя переїхав до Львова і вступив у Львівський державний музичний ліцей імені Соломії Крушельницької в клас заслуженої діячки мистецтв України Людмили Закопець. У листопаді 2022 року взяв участь у майстер-класах у Берліні, де отримав можливість виступити з симфонічним оркестром Франкфурта-на-Одері, зігравши концерт І. Берковича. Зараз готується до виступу з оркестром в Кельце (Польща) в межах 18 міжнародного форуму піаністів «Бещади без кордонів».

  • Надія Шахова, 15 років, маримба.

Навчається в КДМЛ ім. М. В. Лисенка. Брала участь у таких музичних конкурсах: лауреатка Міжнародного конкурсу «Мистецтво 21-го століття» — 1-ше місце; лауреатка Міжнародного конкурсу Бортнянського — 2-ге місце; лауреатка Міжнародного конкурсу «Зірковий парад» — 1-ше місце; Міжнародний фестиваль-конкурс талантів (Drum Art) — 1-ше місце; Міжнародний фестиваль-конкурс «Соняшник» — Гран-прі; Міжнародний фестиваль-конкурс «Чубинськийfest» — Гран-прі; Всеукраїнський конкурс «Класичний меридіан» — 1-ше місце; Всеукраїнський конкурс імені Г. Жуковського — перше місце.

  • Єлизавета Погоріла, 12 років, скрипка.

Народилася в маленькому селі Ізмайлівка, біля міста Олександрії в Кіровоградській області. Почала серйозно займатися скрипкою з 6 років, через два роки почала грати на фортепіано. Перший конкурс «Овація» був у 7 років. Дипломи з міжнародних конкурсів: Конкурс імені Мирона Полякіна (3-я премія), 2020 рік; «Odesa Music Olymp» (гран-прі), 2022 рік; «Золота скрипка Ельмана» (гран-прі), 2021 рік; Конкурс Євгена Станковича (3-я премія), 2021 рік. Всеукраїнські конкурси: Bravo Viola (2-га премія), 2020 рік; Конкурс імені Петра Чайковського (2-га премія та краще виконання твору Чайковського), 2019 рік, а також 1-ша премія у 2021 році та найкраще виконання Чайковського; «Класичний Меридіан» (2-га премія), 2019 рік.

  • Михайло Трегуб, 19 років, кларнет.

Народився в Києві. У 2009 році розпочав навчання в Гребінківській дитячій школі мистецтв на художньому відділенні, а через рік вступив і на музичне відділення. Нагороджений за I місце у Всеукраїнському мистецькому конкурсі-фестивалі «Мистецька палітра Києва» у 2016 році. Зайняв перше місце у Київському обласному конкурсі «Дебют». У вересні 2016 року вступив до КССМШ ім. М. В. Лисенка (зараз КДМЛ ім. М. В. Лисенка) у клас доцента Василевича Ю. В.. Продовжує брати участь у конкурсах і концертах як соліст і у складі квартету кларнетистів. Дипломант сьомого Міжнародного конкурсу молодих виконавців на дерев’яних духових інструментах ім. Д. Біди. Диплом першого ступеня у дев’ятому і десятому Інтернаціональному українському конкурсі пам’яті М. І. Спозіто. Диплом третього ступеня у першому Міжнародному конкурсі імені В. Антоніва та М. Закопця. Диплом третього ступеня у Всеукраїнському конкурсі виконавців пам’яті Миколи Тимохи. Диплом I ступеня у II Всеукраїнському конкурсу виконавців на дерев’яних духових інструментах пам’яті професора Володимира Апатського. Диплом II ступеня у Міжнародному конкурсі мистецтв «Interstellar». У 2021 році вступив у НМАУ ім. П. І. Чайковського, у клас доцента Василевича Ю. В.

Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського Радіо займає провідне місце серед найкращих симфонічних оркестрів, широко відомих в країні та за її межами. Радіоефіри, записи музики до кінофільмів та понад 10 тисяч записів світової й української симфонічної музики, що були здійснені оркестром до Фонду Українського Радіо, складають унікальну колекцію вітчизняної класики, творів сучасних українських композиторів та шедеврів світової класичної музики. За ініціативи художнього керівництва оркестру уже 5 років поспіль відбувається всеукраїнський проєкт «Я — ВІРТУОЗ!», у межах якого молоді музиканти виступають у супроводі Симфонічного оркестру Українського Радіо під орудою народного артиста України Володимира Шейка.

Фото — Юрій Прияцелюк