Журналісти Суспільного, які висвітлюють війну, отримали нагороди від Нацради

Журналісти Суспільного, які висвітлюють війну, отримали нагороди від Нацради

17 лют. 2023

До Дня військового журналіста України, 16 лютого, головний редактор новин Суспільне Харків В’ячеслав Мавричев, лінійна продюсерка Суспільне Харків Олександра Новосел і кореспондент Суспільне Миколаїв Олександр Гордієнко отримали відзнаки від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

В’ячеслав Мавричев керує командою новинарів Суспільне Харків і сам виїжджає на зйомки «в поля». Разом з командою він з перших днів повномасштабного вторгнення фіксує злочини російської армії у рідному Харкові.

«Вперше разом із військовими в окопах я опинився навесні 2014-го і відпрацював на Донбасі майже рік. Там все було інакше: менше російської техніки, менше артилерії. Чітке розуміння звідки “прилетить” і де від тих снарядів сховатися. Те, що відбувається зараз — вже навіть не війна. Росіяни засипали міста авіабомбами, вже рік продовжують хаотично бити ракетами по житлових будинках. Це геноцид. Сьогодні я хотів би подякувати кожному члену своєї команди і кожному колезі з інших редакцій, які не тільки на лінії фронту, а у містах під обстрілами — продовжують фіксувати злочини російських окупантів», — каже В’ячеслав Мавричев.

Читайте також: Олександра Новосел, Суспільне Харків: «Бачу життя, попри війну» 

Олександра Новосел знімала велику війну з першого дня, коли у Харкові з’явилися блокпости. У перервах між численними повітряними тривогами, команда Суспільне Харків отримувала інформацію від військових та рятувальників, повідомляла на цифрових платформах життєво важливу інформацію для мешканців.

«Мені важко називати себе воєнною кореспонденткою. Як на мене, це специфіка професії, я ж 24 лютого опинилася на війні у себе вдома, в Харкові. Прокинулася від вибухів і пішла працювати. Мені не потрібна якась окрема мотивація. Це мій дім, моя країна. Росіяни окупували дім моїх батьків, і я хочу, щоб вони відповідали за свій злочин, кожен. Моя робота — показувати правду про те, що тут робить росія», — говорить Олександра Новосел.

Кореспондент Суспільне Миколаїв Олександр Гордієнко з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ не виїжджав з Миколаєва та фільмував наслідки обстрілів міста, працював на території прифронтових, а пізніше деокупованих міст, сіл і селищ області, щоби інформувати про воєнні злочини російських військ і мужність українських захисників.

«Ті обставини, в яких нам всім довелось працювати, — багатьох слів не потребують. Кожен знає своє діло і робить його. Важко і страшно, поки не поспілкуєшся з “хлопаками” в окопах. Коли дізнаєшся, з чим їм доводиться зіштовхуватися щодня, розвіюються всі зайві емоції. З березня моїм найкращим другом став телефон, об’єктив якого бачив значно більше, ніж можна опублікувати. Головне — не нашкодити, не заважати ЗСУ, працювати і дотримуватись заходів безпеки», — Олександр Гордієнко.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.