«Хоробрі казки» від Суспільного: вмикайте добірку дітям

«Хоробрі казки» від Суспільного: вмикайте добірку дітям

10 лют. 2023

Восени 2022 року Суспільне запустило проєкт «Хоробрі казки», щоб чесно і з турботою пояснити дітям нові реалії воєнного часу. Протягом сезону вийшло 12 терапевтичних історій для українських дітей та їхніх батьків, які озвучили артисти, військові, митці та громадські діячі. Казки були написані у звичному для дітей пригодницькому форматі, а також проходили перевірку у фахових експерток — психологині Маріанни Новаковської та соціологині Вікторії Бриндзи.

Слухайте безпечні казки, в основу яких лягло 12 тем: розлука, підтримка, єднання, дружба,  втрата та інші — у нашій добірці

Читайте також: 5 мільйонів переглядів на дитячому ютуб-каналі «Бробакс» від Суспільного

12 «Хоробрих казок» — добірка Суспільного

Дивовижна історія про міцну дружбу та про те, що робить наш дім домом. 

Слухати «Вел і Цуц» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Казка пояснює, що сирена попереджає про небезпеку фантастичною мовою, проти крилатих потвор є зброя, а дорослі завжди захистять дітей.

Слухати «Місто сирен» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Аудіоісторія про те, як сказати дітям, що тато чи мама йдуть на війну і пояснити, що батьки люблять, сумують і дуже хочуть бути поруч, але зараз обставини складаються саме таким чином. 

Слухати «Кепка сили» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Історія про те, що страх перед невідомістю — цілком нормальний, а також про згуртованість, підтримку і готовність допомогти. 

Слухати «Їжачок Лесик і лісова зграя» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Казка про адаптацію на новому місці, яка інтегрує реальний досвід українських дітей, що залишили свої домівки через повномасштабну війну. 

Слухати «Їжачок Лесик на новому березі» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Сюжет казки розгортається навколо хлопчика Михася, який страшенно любив динозаврів, але він і уявити не міг, що одного дня на динозавра стане трішки схожа його мама. 

Слухати «Любий мамозавр» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Історія пана Бульки, який одного дня створив щось справді магічне й захистив ціле місто, дасть відповідь, чому гучно працює ППО, завжди потрібно йти у сховище під час тривоги та на інші дитячі «чому» безпеки. 

Слухати «Бульбашки для зайчика Вжуха» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Казка про волонтерів, які прийшли на допомогу хоробрим воїнам світла проти військ лихого загарбника та народ, який об’єднався не допускаючи темряви на своїй землі. 

Слухати «Як волонтери зірки купували» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

В історії йдеться про Христю і Марка, які вигадували нові ігри в темряві — влаштували зоряне небо за допомогою ліхтарика і друшляка просто вдома на стелі.

Слухати «Диво в темряві» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Щемка історія розповідає про те, як донька й матуся разом проживають втрату близької людини і підтримують одна одну.

Слухати «Біжи, мишеня» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Казка про песика, якого двоє братів знайшли на вулиці посеред зими і його видатну долю рятувальника, акцентує на особливій ролі тварин у нашому житті. 

Слухати «Мій (над)звичайний Пес» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Аудіоісторія, де йдеться про вільний народ і його хоробрих воїнів, які захищають свій острів від злого царя Зета і його посіпак, розповідає про на цінності, які стали об’єднавчими для українського суспільства — жага до свободи, віра в ЗСУ, підтримка одне одного, піклування, турбота. 

Слухати «Воїни-котики з острова Паляниця» у телеграм-каналі Суспільне Казки.

Казки нового часу — це терапевтичні історії спільного досвіду українських родин, які правдиво, але делікатно пояснюють дітям нові реалії, що наскрізно присутні в цікавих оповідях зі щасливими завершеннями. Концепти 12 тем, які лягли в основу казок: розлука, підтримка, доброта, дружба, солідарність та інші. Їх пропрацьовували на нетравматичність з авторкою текстів Іриною Виговською, психологинею Маріанною Новаковською та соціологинею Вікторією Бриндзою. Ілюстрації Георгія Сагітова дають простір для уяви кожного, хто слухає казки, асоціативність дозволяє домислити, дофантазувати.

Вмикайте «Хоробрі казки» дітям в укриттях, у довгій дорозі, в евакуації чи вдома під час комендантської години. А також використовуйте як засіб відволікання малят від тривог, викликаних обстрілами й сиренами. Завантажуйте на телефони й планшети і слухайте разом, коли зникає мережа, на телеграм-каналі Суспільне Казки та ютуб-канал «Бробакс», а також на платформах для подкастів (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud та інші).

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали ПершийСуспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.