Зв’язкова УПА Єфросинія Малиновська — третя розповідь із циклу «Жива історія» від Суспільне Івано-Франківськ

Зв’язкова УПА Єфросинія Малиновська — третя розповідь із циклу «Жива історія» від Суспільне Івано-Франківськ

4 лис. 2022

93-річна зв’язкова Української повстанської армії Єфросинія Малиновська розповіла команді Суспільне Івано-Франківськ про допомогу повстанцям, останню рунґурську криївку, арешт і те, за що вона, її побратими й посестри готові були віддати життя. Розповідь увійшла до циклу матеріалів «Жива історія», який команда мовника присвятила 80-літтю створення УПА. 

Єфросинія Малиновська на псевдо Розетка із села Рунґури на Прикарпатті у дитинстві та юності допомагала воїнам Української повстанської армії. За це енкаведисти арештували її, утримували у в’язницях, допитували, а суд виніс вирок — 10 років заслання в таборах ГУЛАГу. 

Читайте також: 28 жовтня 一 3 листопада. Добірка від Суспільне Івано-Франківськ

Попри залякування та репресії Єфросинія не втратила віри в ідеї, за які боролася, і нітрохи шкодує, що стільки років молодості провела в ув’язненні. Після звільнення з табору жінка створила сім’ю, якій досі передає свою любов до країни. Історія у текстовому форматі — на сайті Суспільне Новини за посиланням. 

Над історією працювали: редактор Степан Пенкалюк, режисер монтажу Тетяна Василів, оператор Олег Кочержук.

Нагадаємо, прем’єра першого відео з циклу «Жива історія» вийшла у День захисників та захисниць України про Івана Палагіцького, який  став зв’язковим УПА у 8 років. Друга історія — про неймовірну долю доньки українських підпільників Григорія Вацеби на псевдо Сулима та Марії Бабінчук  — Калини й кількох поколінь її родини.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії

На Прикарпатті Суспільне — це телеканал Суспільне Івано-Франківськ та Українське Радіо Карпати.

Оперативні новини про Івано-Франківщину — на цифрових платформах: