Діджиталізація філій Суспільного — стартує другий етап міжнародного проєкту

Діджиталізація філій Суспільного — стартує другий етап міжнародного проєкту

11 лют. 2022

Суспільне мовлення та Офіс медіарозвитку Шведського радіо (SR MDO) у партнерстві із Crown Agents запускають другий етап спільного проєкту, що здійснюється за фінансової підтримки Швеції, з втілення підходу «digital first» у регіональних ньюзрумах Суспільного.

Так, 10 лютого у межах співпраці відбулася зустріч голови правління Суспільного Миколи Чернотицького та шведської делегації на чолі з представницею уряду Швеції — міністеркою з питань міжнародного співробітництва Матильдою Ернкранс

«Цифрова та організаційна трансформація — важливі здобутки Суспільного, якими ми пишаємося. Але ми б не досягли таких успіхів без шведської підтримки. Зокрема саме наша співпраця сприяла запровадженню у 2018 році підходу "digital first". Завдяки підтримці регіональні філії мовника по всій країні мають можливість не лише технічно модернізуватися, а й впровадити найкращий шведський досвід, — зазначив Микола Чернотицький— Я особисто помічаю поведінкові зміни співробітників, їхні потенціал і мотивація зростають завдяки цифровізації компанії, трансформації корпоративної культури та системи управління. Тому ми дуже цінуємо підтримку та сподіваємося на подальшу співпрацю».

Він нагадав, що під час першого етапу впровадження стратегії шведсько-українська команда розробила модель цифрової трансформації та протестувала її ефективність у пілотних філіях —  Суспільне Рівне, Суспільне Карпати, Суспільне Львів, Суспільне Харків. Також пілотні філії взяли участь у створенні бета-версії внутрішньої системи управління контентом Suspilne 2.0 та отримали нові технічні ресурси (камери, ноутбуки тощо). 

Наступний крок — до кінця 2022 року разом із колегами зі Шведського телебачення (SVT) та Шведського радіо (SR) трансформувати решту регіональних ньюзрумів та розширити цифрову локальну аудиторію Суспільного у кожній області країни для збільшення довіри до Суспільного. Також кожен із цих ньюзрумів буде посилено технічно, за ідентичною до пілотних філій конфігурацією. 

За словами Матильди Ернкранс, підтримка вільних ЗМІ має стратегічне значення для Швеції, бо це є наріжним каменем демократії. У зв’язку з цим під час зустрічі міністерка з питань міжнародного співробітництва заявила про збільшення шведської підтримки на покращення регіональних новин та посилення мультимедійної й цифрової журналістики Суспільного.

«Швеція багато в чому сприяла реформі суспільного мовлення в Україні від її початку. Експертиза Sveriges Radio стала центральним елементом підтримки, дозволяючи людям у всіх регіонах України мати якісне, об’єктивне висвітлення новин, допомагаючи мовнику використовувати інновації, розвиваючи свою цифрову платформу. Внесок Швеції спрямований на те, щоб допомогти новоствореному Суспільному мовнику стати успішним, незалежним, інноваційним та добре функціональним медіа, яке надає громадянам об’єктивну інформацію, особливо це важливо під час кризи. І сьогодні ми можемо оголосити про збільшення шведської підтримки на 30 мільйонів шведських крон з акцентом на покращення змісту регіональних новин, посиленні мультимедійної журналістики та цифрової платформи, модернізації апаратного і програмного забезпечення в регіональних відділеннях», — підкреслила Матильда Ернкранс.

Окрім того, цьогоріч усі філії Суспільного впроваджуватимуть елементи нової концепції виробництва новин: 

  • модель редакційних цінностей Суспільного мовника;

  • стратегію цифрових новин, що включає нові кросплатформові формати.

«Злагоджена робота шведського уряду, Суспільного мовника та Crown Agents приносить свої результати. Частина серверного кластера та пілотні регіони вже оснащені технічним обладнанням і програмним забезпеченням. Діджитал-платформа набуває популярності. Саме зараз українці дивляться Олімпіаду-2022 на сторінці “Суспільне Спорт”. Також було створено мобільний додаток. Наступним кроком стане продовження процесу діджиталізації Суспільного та забезпечення ще 17 регіонів вкрай необхідним обладнанням», — додав заступник голови представництва Crown Agents в Україні Владислав Піонтковський.  

Світлана Остапа, голова Наглядової ради Суспільного, розповіла про важливість мовника в медіапросторі України, в якій переважають комерційні ЗМІ, а кілька державних зорієнтовані на владу: «Попри те, що нам усього п’ять років, довіра до нас зростає. На відміну від інших ми працюємо за професійними стандартами. Досі існують загрози нашій незалежності. Багато політиків не розуміють значення Суспільного, намагаючись загнати нас в рамки то комерційного, то державного мовлення. І ми дуже вдячні Швеції за підтримку, особливо в питаннях діджиталізації, зміцнення регіональних філій і навчанні кадрів».

Зазначимо, у межах спільного проєкту надалі розвиватимуть інструмент Suspilne 2.0 та цифрову екосистему Suspilne.media, заплановані нові дослідження аудиторії та інформаційні кампанії. Також у планах шведсько-української команди — сприяння в розбудові творчого об’єднання розслідувань та обміну досвідом щодо створення дитячого контенту.

Довідково

Перший етап проєкту розпочався навесні 2018 року. Упродовж 2018–2019 років на базі пілотної філії Суспільне Рівне команда проєкту розробила та протестувала концепцію цифрового департаменту. Нові редакційні робочі процеси та стратегія цифрових новин лягли в основу моделі.

Восени 2019-го розпочалося розгортання напрацьованої концепції серед трьох нових пілотів проєкту: Суспільне Карпати, Суспільне Львів, Суспільне Харків. А на початку 2021 року проєкт залучив до редакційних змін наступні філії Суспільного.

Діджитал-трансформація регіональних ньюзрумів включає розробку програмного рішення з управління мультифункціональною редакцією (планування, продакшн, паблішинг). Також проєкт курує розробку центрального вебсайту новин та новинного мобільного додатку.

Окремою складовою трансформації стало технічне оновлення ньюзрумів. Чотири пілотні філії отримали ноутбуки, монтажні станції, знімальні камери, мобільні пакети для зйомки й стрімінгу та інше. Головний офіс отримав ресурси для побудови власного кластера серверів для розміщення нових цифрових продуктів. 

Фото Володимир Шевчук