2021-ий для Суспільне Карпати: яким був рік

2021-ий для Суспільне Карпати: яким був рік

31 гру. 2021

Рекорди у діджиталі, спецпроєкти про Василя Стефаника, перший подкаст та масштабний переїзд — згадуємо, яким був 2021 рік для команди Івано-Франківської філії Суспільного. 

Цифрові платформи та новини

Упродовж року зросла кількість читачів Суспільне Карпати на усіх цифрових платформах. Станом на кінець 2021 року кількість підписників сторінок мовника у соцмережах становить: 

  • 47,5 тисяч у фейсбук-мережі;
  • 14 тисяч підписників ютуб-каналу;
  • 5,2 тисячі в інстаграм;
  • 1,1 тисячі у телеграм-каналі;
  • понад пів тисячі у вайбері.

ТОП-5 відеоісторій від команди Суспільне Карпати, які набрали понад мільйон переглядів на фейсбук-сторінці: 

У 2021 році на ютуб-каналі філії стартували проєкти «Суспільне | Люди» та «(Не)населені пункти». Також команда Суспільне Карпати долучилася до міжрегіонального спецпроєкту «Чому я вакцинуюся». 

Новий формат для команди — подкаст «Про пракорені». Це особисті історіїх людей, про генеалогію власного роду, а також коментарі науковців, генетиків, краєзнавців та інших фахівців. 10 серій подкасту не тільки звучали на стріменгових платформах, а й були адаптовані для сайту та соцмережах. 

Команда мовника у 2021-му провела 10 інформаційних марафонів, які об’єднали усі підрозділи та платформи філії. Крім цього, журналісти упродовж року відстежували розвиток резонансних тем у регіоні.

Спецпроєкти телеканалу UA: КАРПАТИ та Українського радіо Карпати

  • До 140-ліття з дня народження української поетеси та освітянки Марії Домбровської (Ленерт), більш відомої як Марійка Підгірянка, команда Івано-Франківської філії Суспільного спільно з професійними акторами-ляльководами з Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки підготувала спецпроєкт «Поетичні намистини». Короткі міжпрограмні ролики у березні виходили на Українському радіо Карпати та телеканалі UA: КАРПАТИ.
  • В ефірі Українського радіо Карпати навесні виходив міжпрограмний проєкт «Філологині на карантині». Це короткі трихвилинні радіодіалоги педагогинь із Івано-Франківська Вікторії Буличевої та Оксани Гошовської про мовні помилки та як їх не допускати.
  • Цикл програм «Стефаник. Terra incognita» до 150-річчя від дня народження українського письменника, майстра експресіоністичної новели, громадського діяча Василя Стефаника.
  • 14 травня команда Суспільного UA: КАРПАТИ транслювала наживо драму-ораторію Василя Стефаника «Вона — Земля», яку Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка зіграв у рідному селі письменника — Русові, що у Снятинському районі Прикарпаття. Подія відбулася з нагоди 150-ліття від дня народження майстра експресіоністичної новели. 

  • 8 червня в Івано-Франківській обласній філармонії імені Іри Маланюк відбувся ювілейний концерт струнного ансамблю «Quattro Corde» — «Romantic Violin». Суспільне UA: КАРПАТИ транслювала подію. 
  • 7 липня команда UA: КАРПАТИ працювала в Косові на фестивалі «Дні Карпатської культури» у виїзній студії просто неба. Журналісти Суспільного запросили до ефірної розмови майстрів народного ремесла Карпат та показали автентичні колекції народного одягу.

 

  • Прямоефірний радіоспецпроєкт «Заробітчани», присвячений українцям, які працюють за кордоном. Спецпроєкт виходить у форматі радіомосту між Луцьком та Івано-Франківськом за участі ведучих та запрошених експертів.

Долучалися до міжрегіональних проєктів команди Суспільного

  • «Читай Лесю»: команда Суспільного Карпати долучилася до читань поезії Лесі Українки.
  • Для міжрегіонального проєкту «Незалежність єднає» відзняли відео на музичну композицію гурту «КОРАЛЛІ».
  • «По-сусідськи з Дністром». Журналісти команд суспільного радіо в Івано-Франківську, Хмельницькому, Тернополі та Чернівцях аналізували у екологічні проблеми річки Дністер, говорили розвиток інфраструктури придністрянських територіальних громад, про туристичний потенціал і розвиток Дністровського каньйону. 
  • «Українською — вільно». Це відео- та аудіорозповіді про людей, які вивчили українську мову. Спецпроєкт виходив до Дня української писемності та мови. Над ним працювали журналісти регіональних редакцій Українського радіо й телеканалів Суспільного, зокрема й Українського радіо Карпат.

Проєкти, втілені з допомогою сторонніх продакшнів

Проєкт «А хто навчить бабусю?» — це освітня телепередача про синергію поколінь, де діти навчають дорослих користуватися сучасними технологіями та програмами. Впродовж сезону бабусі та дідусі дізнаються, як працювати з комп’ютером, комунікувати у месенджерах, створювати документи, здійснювати онлайн-купівлю товарів, сплачувати за комунальні послуги з телефону та багато іншого. Прем`єра відбулася на ютуб-каналі філії. Невдовзі проєкт покажуть і на телеканалах Суспільного.

Навіщо досліджувати творчість Василя Стефаника та чому його новели досі не втратили енергетичного заряду — у проєкті Суспільного «Стефаник. Новели-ли-сти-сни». Прем`єра — невдовзі на телеканалах Суспільного.

У кінці 2021 року Івано-Франківська філія Суспільного переїхала у нове приміщення. Із 26 листопада телеканал UA: КАРПАТИ, Українське радіо Карпати та команда діджитал-платформ Суспільне Карпати працюватимуть за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 83. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне Карпати — це телеканал UA: КАРПАТИ, Українське радіо Карпати та діджитал-платформи. 

Слухати Українське радіо Карпати можна онлайн та на частотах: 

  • Верховина - 103,6 FM
  • Івано-Франківськ - 100,4 FM
  • Калуш - 100,1 FM
  • Косів - 100,6 FM
  • Яремче - 100,2 FM

Дивитися телеканал UA: КАРПАТИ онлайн — за посиланням.