Радіодиктант національної єдності 2021: офіційні правила участі

Радіодиктант національної єдності 2021: офіційні правила участі

1 лис. 2021

Радіодиктант національної єдності цього року відбудеться 9 листопада о 10:00, про це повідомив член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, і керівник Радіодиктанту Дмитро Хоркін. У День української писемності та мови тисячі українців щороку беруть участь у флешмобі й приєднуються до події по всьому світу.

Флешмоб укотре виходить за межі суто радіоформату, й транслюватиметься на телеканалах та діджитал-платформах Суспільного. Так, спецефір «Суспільної студії» транслюватиметься на загальнонаціональному телеканалі UA: ПЕРШИЙютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ та на фейсбук-сторінках Суспільного мовлення. І традиційно Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського радіо та Радіо Культура. Приєднуйтесь до фейсбук-події «XХI Радіодиктант національної єдності» та стежте за  оновленнями.

Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович. До методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучиться Лариса Масенко — українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності на Суспільному: пишемо разом 9 листопада

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти та викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі — у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Студію для написання диктанту для гостей облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського і в приміщенні Радіохабу Академії суспільного мовлення, де відомі українці писатимуть диктант із дотриманням карантинних вимог.

Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00.

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть. 

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. 

Також команда Радіо Культура підготувала новий радіоблог, який допоможе не тільки розібратися з правилами української мови, а й підготуватися до Радіодиктанту. Продюсерка Світлана Свиридко рік працювала над цим проєктом. Також презентували новий радіоблог «Просто про мову на Радіо Культура», який звучить голосами Павла Піскуна і Вікторії Польченко.

  • Про кличний відмінок слухайте тут.
  • Про написання слів з префіксом «пів» та «напів» слухайте тут.
  • Всі випуски слухайте ось тут.

Наукова консультантка Радіодиктанту Лариса Масенко підготувала кілька порад для учасників, щоб написати диктант без помилок.

 

Розкажіть нам, як ви готуєтеся до диктанту в соцмережах: опублікуйте фото або текст із хештегом #радіодиктант2021.