«Радянський бруталізм» — тревел-шоу про архітектуру XX століття на UA: КАРПАТИ

«Радянський бруталізм» — тревел-шоу про архітектуру XX століття на UA: КАРПАТИ

27 жов. 2021

1 листопада о 20:00 тревел-шоу чернівецької команди «Радянський бруталізм» покажуть усі регіональні телеканали Суспільного. 

«Для мене “Радянський бруталізм” — це можливість переосмислити радянську мистецьку спадщину. У темних періодах життя завжди існують промені, які пробиваються і поступово руйнують систему. Думаю, що архітектура та мистецтво цього періоду не дає відповіді на питання з минулого, але точно дає можливість спробувати знайти їх. Ця експедиція — поштовх для того, аби зупинятися й роздивлятись середовище, яке нас оточує, й усвідомити: так, це наше минуле, яким би воно не було. А є сьогодні, і ось я тут, у цьому просторі й часі. Мої дії впливають на хід подій», — коментує продюсер Суспільне Буковина Максим Волошин.

 «Це проєкт і про людей також. Про тих, які намагаються врятувати, зрозуміти та відкрити для інших модернізм і монументальне мистецтво радянської доби. І таких людей ми зустрічали протягом всієї експедиції», — розповідає автор проєкту Павло Тодорович.

Як розповіла сценаристка проєкту, Юлія Подкидишева,  такі історії можна було б зняти про будь-яку епоху, не лише про модернізм. Проте саме пам’ятки радянського періоду викликають чимало дискусій у суспільстві.

«Архітектура в Україні загалом страждає від недостатньої уваги до важливості реставрації, ревіталізації та якісної модернізації. І саме архітектура радянського періоду страждає ще й від знецінення внаслідок того, що була створена, по-перше, не так давно, а по-друге, в епоху, що асоціюється з історичними травмами українців. Як наслідок — маємо багато дискусійних питань: про (не)цінність мілітаристських пам’яток, (не)збереження радянського монументального мистецтва, (не)знесення модернізму на користь умовних торгових центрів. Дати новий поштовх видимості цим просторам (не лише мистецьким та архітектурним), показати різні думки щодо збереження (або не збереження) цього пласту та візуалізувати різні, іноді суперечливі історії цього мистецтва — наша важкодосяжна, але дуже амбітна мета», — сказала Юлія Подкидишева.

Нагадаємо, минулого року на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним» відібрали 68 проєктів, з них 29 — телеглядачі Суспільного побачать до кінця року. Ще 39 проєктів команда Суспільного відібрала у довгий список. Цьогорічний конкурс «Створюй із Суспільним» зібрав близько двохсот заявок.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.