Прем’єра проєкту «На згадку» про депортованих українців

Прем’єра проєкту «На згадку» про депортованих українців

10 вер. 2021

Цієї неділі — День пам’яті українців-жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках. На UA: КАРПАТИ 12 вересня о 12:20 відбудеться прем’єра першого випуску із документального циклу програм «На згадку». Це розповіді про людей, що пережили депортацію, та історії сімей, які пам’ятають про радянське масове насильство. Телепроєкт реалізувала команда дослідників зі Львова в межах програми «Створюй із Суспільним».

Читайте також: Як втілити телепроєкт через конкурс «Створюй із Суспільним-2022». Zoom-конференція з Марією Фрей

Героями прем’єрної програми «На згадку» стали брат і сестра Роман Скицький та Лідія Кіцила, діти заарештованого та запротореного у табори ГУЛАГу 1948 року лаборанта Львівського національного університету Юліана Скицького. Згодом 2-річного Романа з мамою, дідусем та бабусею теж депортували у Хабаровський край Росії. Лідія народилася уже після возз’єднання сім’ї, у засланні.

«Спробувати осмислити тему повоєнних депортацій на Львівщині мені запропонували засновники ГО “Після тиші” Аня Яценко та Андрій Усач, — розповіла керівниця проєкту Анна Ютченко. — Після довгих обговорень ми вирішили, що найцінніше було б показати цю тему власне зсередини родин, у яких досі живе пам’ять про ті події. Будь-яка спроба наблизитися до приватного — це завжди ризик, чи впустять нас туди. Але в більшості випадків нам щастило на двосторонній обмін: нашій герої хотіли ділитися, а нам було важливо прийняти їхні історії. 

Було важливо показати, як наші герої шукають та досліджують своє минуле чи своїх батьків, бабусь та дідусів, аби наблизити ці історії до глядачів та спонукати зазирнути у шафу до своїх сімейних архівів — хтозна, яку історію вони можуть ще приховувати. Мабуть, мене найбільше дивувало, як попри неймовірно важкі умови для життя та обставини, в яких опинялись наші герої, їм вдавалося зберегти світло та любов. Нам, як команді проєкту, було багато чого повчитись та перейняти від наших героїв. Власне на цьому й хотілося зробити акцент. Бо збереження пам’яті про минуле своєї родини — це також про вияв любові та поваги до своїх предків».

«Чи все ви знаєте про свою родину? Чи встигли ви розпитати про неї у дідусів, бабусь, батьків? Бо з цих окремих історій власне і складається колективна пам’ять, яка не забуде про жоден злочин режиму. Історії родин наших героїв — це про повоєнні арешти та депортації, спеціально загублені на пошті листи батьків одне до одного, возз’єднання сім’ї, і про пошук дітьми правди про справжні причини поневірянь батьків. Цю правду вони передають далі, своїм дітям — на згадку», — розповіла продюсерка Суспільного Львів Ірина Сандуляк

Онлайн дивитися проєкт «На згадку» можна на сайтах всіх регіональних телеканалів, а в записі — на ютуб-каналі Суспільного Львів.

Регіональні суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

«Створюй із Суспільним» — відкритий конкурсний відбір телепроєктів для трансляції на регіональних телеканалах. У 2020 році для реалізації було відібрано 68 проєктів. Частина з них уже виходять на регіональних телеканалах мовника. 

*Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 08.11.2018 № 2608-VІІІ щороку у другу неділю вересня відзначається День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 роках. Цього року виповнюється 77 років від початку депортації автохтонних мешканців цих регіонів, і 12 вересня Україна вшановує їх пам’ять.