«Це Україна. Це ми» — міжрегіональний спецпроєкт від Суспільного до Дня Незалежності

«Це Україна. Це ми» — міжрегіональний спецпроєкт від Суспільного до Дня Незалежності

20 сер. 2021

Із 19 серпня на регіональних телеканалах Суспільного стартує відеопроєкт «Це Україна. Це ми» до Дня Незалежності України. У перших роликах — жителі Чернівецької, Волинської та Черкаської областей.  

«Цей проєкт є своєрідним початком відеоперепису населення України. Ми маємо амбітний план впродовж наступних років записати короткі, але ємні відеопортрети місцевих мешканців з усіх регіонів країни, а отже, познайомити нас одне з одним і зробити нас всіх трохи ближчими», — зазначає генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

Кожен із героїв відео проживає в своєму особливому будинку і має власне неповторне життя. 

«Наша перевага у тому, що локальну регіональну ідею підхоплюють інші наші команди і вона виростає у масштабний міжрегіональний проєкт. У «Це Україна. Це ми» нам вдалося показати найвіддаленіші регіони країни, познайоми з їхніми жителями широку аудиторію Суспільного. Окрім команд у регіонах, над проєктом працював моушн-дизайнер UA: КИЇВ Андрій Дмитрик, який підхоплює всі наші міжрегіональні задуми», — каже креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна.

У Чернівецькій області проєкт знімали журналістка Суспільного Буковини Марія Мороз та відеограф Володимир Мороз. 

«Найважливіша частина проєкту була в тому, щоб знайти унікальні та автентичні будинки і їхніх власників. Ми  шукали різні хати, щоб показати, яка різна Буковина. Для цього навіть  їздили в гірську громаду. Думаю, що не у всіх областях України можна побачити дерев’яний будинок і так багато дерева, як на подвір’ї у Розтоках. Будинки, які ми знімали, є досить старими. У Боянах, наприклад, побудований у 1807 році. Кожен з них має унікальну історію, —  розповідає журналістка Суспільного Буковини Марія Мороз. —  У цьому проєкті ми  також хотіли показати, що буковинці зберігають та цінують своє. Я радію, що ми розкажемо про різних людей: вчительку, поштаря, колекціонера, начальника відділу та студентку».

Суспільний мовник Волині також долучився до цього проєкту. Над роликом працювали головна режисерка Анжела Шабала і телеоператор Сергій Данилюк.

У півхвилинному відео Волинь представляє Заслужений донор України Юрій Деркач. Чоловікові 54 і вже 33 роки поспіль він здає кров і плазму. За цей час робив це 612 разів. Саме тому став героєм відео.

Героїня відео з Черкаської області Віра Лобунець працює викладачкою у Гельмязівській музичній школі по класу домра. Вона керує місцевим народним фольклорно-обрядовим колективом «Калина». Учасники колективу шукають автентичні пісні, щоб зберегти їх і виконувати на концертах.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо Радіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.