Суспільне долучається до проєкту «Дитячі портрети» від Європейської мовної спілки

Суспільне долучається до проєкту «Дитячі портрети» від Європейської мовної спілки

17 сер. 2021

Із 16 серпня о 13:50 у будні та о 9:10 у вихідні в ефірі регіональних телеканалів Суспільного, зокрема і UA: КАРПАТИ, стартує проєкт «Дитячі портрети». Це цикл відеорозповідей про дітей із різних країн. Проєкт реалізується Європейською мовною спілкою — European Broadcasting Union*.

Суспільне підготувало розповідь про «гельмязівського соловейка» — десятирічну дівчинку Марію Самовол. Вона з чотирьох років співає у фольклорно–обрядовому колективі «Калина» разом із дорослими та збирає автентичні пісні, у музичній школі опановує гру на бандурі й фортепіано. Координувала проєкт креативна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Катерина Жуліна.

«Наша регіональна команда шукала цікаві історії дітей у всіх куточках країни. Більше, ніж будь-коли, нам потрібно залишатися разом і зміцнювати ідею про те, що ми єдині. Відмінності кожної країни надають розмаїття й збагачують нас в цілому. Мета полягає в тому, щоб діти віком від 7 до 10 років з усієї Європи та інших куточків світу представляли своє життя, свої сім’ї, свої повсякденні справи та улюблену їжу. Команда Черкас знайшла особливу історію з дитячою мрією, але недитячим голосом. Ми й надалі продовжуватимемо таку міжнародну співпрацю. Подібні проєкти для регіонального суспільного мовлення — це можливість заявити про себе, рости професійно, стати частиною європейської телевізійної спільноти», — розповіла Катерина Жуліна.

Героїня «Дитячих портретів» з України Марія, розповіла знімальній групі Суспільного Черкас про захоплення українською піснею, свою родину, домашніх улюбленців та щоденні клопоти і заняття. На локації зйомок працювали продюсерка Черкаської філії Олена Баніна, головний режисер філії Олег Клименко, телеоператор Федір Коцаба. Над монтажем працював дизайнер графічних робіт Микола Волощук. Від центральної дирекції Суспільного до роботи долучались оператор Євген Шевченко та режисер монтажу Євген Цимбал.

Олена Баніна розповіла, що з Марійкою знімальна група познайомилась ще у березні, а коли відбувався відбір героїв для «Дитячих портретів» — підготували презентаційний ролик про дівчинку. За місяць дізнались, що відібрали саме її історію.

«Під час зйомок “портрету” відкрили для себе ще кілька талантів дівчинки, — розповідає продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. —  Працювали з 10-ї години ранку до 7-ї вечора, і Марія, попри втому і спекотну погоду, по кілька дублів сумлінно повторювала одні й ті ж сцени — співала, грала на фортепіано, виходила з двору і заходила до музичної школи. Ми хотіли показати, наскільки насичене її життя, як вона любить те, чим займається, і як її в цьому підтримують батьки. Не все увійшло до ролика. Наприклад, несподіване наше відкриття, що дівчинка ще й захоплюється бісероплетінням».

Знімальній групі також вдалося відзняти виступ Марії Самовол на одній сцені з Черкаським державним академічним заслуженим українським народним хором. Ця сцена стала фінальною і саме з нею пов’язана розповідь дівчинки про свою мрію — стати народною артисткою, щоб прославляти українську пісню. 

«Це був концерт хору з обдарованими дітьми Черкащини і напередодні Марійка разом з мамою щодня сідали у рейсовий автобус і близько двох годин їхали до Черкас на репетицію, — згадує Олена Баніна. — Щодо відтворення поїздок було найбільше переживань, бо ми не знали, чи погодиться і чи дозволить знімати водій рейсового автобуса і як на це реагуватимуть пасажири. Але все вдалося. Радію, що історію обдарованої дівчинки з українського села зможуть побачити в різних країнах. Абсолютно впевнена, що вона нікого не залишить байдужим».

Всього до показу на телеканалах Суспільного заплановано вісім серій проєкту, над якими працювали команди суспільним мовників у інших країнах світу.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

*Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) — найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема Євробачення, а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі «Дакар» й інших світових подій.

Український суспільний мовник — телерадіокомпанія UA: Суспільне мовлення — є членом організації.

Фото — Суспільне Черкаси