Вартість проєкту моста на Пасічну в Івано-Франківську завищена та не відповідає безпеці руху, – польські інженери

19:24, 28 лис. 2019
 
Вартість проєкту моста на Пасічну в Івано-Франківську завищена та не відповідає безпеці руху, – польські інженери

Вартість проєкту моста на Пасічну в Івано-Франківську завищена та не відповідає безпеці руху. До такого висновку дійшли польські інженери, які розробили та збудували понад 200 мостів. До міста їх запросив радник міністра інфраструктури Віталій Загреба. Вони оглянули міст та ознайомилися із документацією.

Будівельні роботи виконують у три етапи: будівництво розв’язки з Надрічної та під’їзду з вулиці Хіміків й спорудження самого моста. На думку інженерів Даміана Краснянські та Криштофа Вахальські, таке проєктування ускладнить транспортне сполучення, створить небезпеку руху та намарно витратить мільйони бюджетних грошей.

"Враховуючи масштаби інвестицій і ті помилки у проєктуванні розв’язок, аудит безпеки руху не затвердив би такий проєкт і, відповідно, він не міг би бути реалізований. Перше правило, коли розробляється нова ідея проєкту, - наскільки вона буде зрозуміла немісцевим водіям. Цей проєкт навіть на кресленні важко зрозуміти. Це буде призводити до гальмувань, небезпечних маневрів, а тому - неминучих аварій", - повідомив польський інженер Даміан Краснянські. 

Інженер Криштоф Вахальські додав, що для цих географічних умов і протяжності моста можна було обрати набагато дешевше і простіше рішення. Технологія, яку застосували до цих сталевих плит, призначена для довших відстаней. З креслень моста зрозуміло, що розв’язка зміщує головну дорогу – вулицю Надрічну. А це не магістральна, а житлова вулиця. Тому проєкт цього зміщення є дорогим.

Спорудження моста, одного із етапів будівництва, виконувало товариство з обмеженою відповідальністю "Мостобудівельний загін № 112". У 2017 році вони виграли тендер - 120 мільйонів гривень. Начальник управління капітального будівництва міста Роман Галіпчак розповів, що згодом  уклали угоду з підрядником про додаткові роботи ще на 58 мільйонів гривень. У підсумку, 235 метрів мостової конструкції обійшлася місту в 178 мільйонів гривень. Проте цей етап робіт ще незавершений. Адже будівельні роботи припинили влітку цього року через брак коштів. Затримується й будівництво етапу – розв’язки вулиць Хіміків-Надрічна. За словами Романа Галіпчака, причина – скасування тендеру. Кошторисна вартість цього проєкту становить 346 мільйонів гривень.

Про зростання вартості будівництва моста на виїзній нараді, 2 серпня, розповів міський голова Руслан Марцінків. За його словами, основною причиною підняття ціни є ринкова вартість металу, яка з початку року зросла вдвічі.

Перший заступник міського голови Микола Вітенко повідомив, що завершити усі роботи планують до кінця 2020 року: "Ми будемо вишукувати різні джерела. Є бюджет Івано-Франківська. Крім того, ми будемо пробувати залучати державні кошти. Цієї п’ятниці буде зустріч міського голови з міністром інфраструктури і розвитку. Ми спілкуватимемося з цього приводу. Тому що пам’ятаємо, свого часу президент України Володимир Зеленський приїжджав в Івано-Франківськ, і обговорювалося дане питання. Є також кредитні кошти, і частину з цих грошей також будемо спрямовувати на будівництво моста".