Надвірнянська лікарня: делятинських пацієнтів багато, грошей мало

13:08, 28 лис. 2019
 
Надвірнянська лікарня: делятинських пацієнтів багато, грошей мало

Станом на 27 листопада у Надвірнянській центральній районній лікарні лікувалися 22 пацієнти з Делятинської об’єднаної територіальної громади. 

Лікар-ендокринолог Надвірнянської центральної районної лікарні Євген Женчук розповідає, що у поліклінічному відділенні, де він працює, лікується багато інсулінозалежних з Делятинської ОТГ: "На даний час у нас знаходиться на обліку 45 інсулінопотребуючих хворих. Щодо лікування, практично всі делятинські хворі лікуються у нашому відділенні".

Цього року Делятинська громада виділила лікарні 2 мільйони 400 тисяч гривень з медичної субвенції. Решту, з понад  11 мільйонів, залишила на утримання свого медичного закладу. За словами директора Надвірнянської ЦРЛ Сергія Ємельянчука, цих грошей замало, аби лікувати усіх, хто звертається з об’єднаної територіальної громади.

"На Делятинську ОТГ дали 100%. З цієї суми нам дали 20%. Ви вважаєте, що це справедливо? Мало б бути навпаки. У вересні 2019 року одне терапевтичне відділення - 52 хворих, хірургічне відділення - 85 хворих, пологовий будинок - 59, з них 14 кесарські, гінекологічне відділення - 67, травматологія - 70, реанімація - 47 чоловік. Це відділення, які потребують матеріальних вкладень. Один кисневий балон коштує 370 гривень", - розповідає Сергій Ємельянчук.

 Заступник селищного голови Делятинської ОТГ Михайло Обідняк каже, що рішення про виділення такої суми районній лікарні ухвалили депутати на сесії районної ради: "На березневій сесії був головний лікар Надвірнянської центральної районної лікарні, наш головний лікар. Спільно з депутатами та керівництвом громади було обговорено питання щодо виділення коштів медичної субвенції Надвірнянській райлікарні. Дійшли до спільної думки, що можна дати на 2019 рік 2 мільйони 400 тисяч гривень".

 У Делятинській міській лікарні є два відділення – терапевтичне та неврологічне. За словами заступника головного лікаря Михайла Косила, коштів, що залишилися від субвенції, вистачає, аби покрити всі видатки.

До слова, працівники Надвірнянської центральної районної лікарні вийшли на протест. Медики вимагали виплатити їм заробітну плату.