Медики Надвірної протестують. Заборгованість - близько 5 мільйонів гривень зарплати

19:21, 27 лис. 2019
 
Медики Надвірної протестують. Заборгованість - близько 5 мільйонів гривень зарплати

Працівники Надвірнянської центральної районної лікарні вийшли на протест. Медики вимагають виплатити їм заробітну плату - заборгованість перед ними до кінця року сягне понад 6 мільйонів гривень. 

Учасник протесту Ігор Мушак каже, що заборгованість із зарплати виникає наприкінці кожного року: "Відповідно до тих настанов та умов роботи, виходить так, що здоров’я людини взагалі ніяк не оцінюється. І робота нашої праці також не оцінюється належним чином. Багато тут було сказано правильних речей. Відповідно і акцію організували. Вона тут у нас перша, думаю, що вона пошириться по всій Україні, тому що свої права відстоювати у нашій країні крім нас нема кому. Якщо на ці звернення ніяких дій не буде – вони будуть продовжуватися".

Ярослава Пилип’юк працює у відділенні невідкладної екстреної медичної допомоги медсестрою. За словами жінки, хоча їй і боргують зарплату, але медичну допомогу пацієнтам вона надає справно: "Заробітну плату нам виплатили за жовтень місяць, але у зв’язку з тим, що у листопаді-грудні нема фінансування, невідомо як нам будуть виплачувати цю зарплату. Ми обслуговуємо весь Надвірнянський район, є й з Делятина, людей привозять з Ланчина, якщо бувають ДТП, то і з інших міст".  

Голова первинної профспілкової організації "Вільна профспілка медиків Надвірнянщини" Надія Толкачова повідомила про вимоги лікарів: погасити заборгованість із заробітної плати та нестачу фонду зарплати у цьому році, в наступному – встановити 1 розряд Єдиної тарифної сітки на рівні мінімальної зарплати, що забезпечить міжкваліфікаційну диференціацію в оплаті праці, збільшити щонайменше вдвічі фінансування спеціалізованої медичної допомоги з можливістю придбання, забезпечення відновлення апаратури. 

"720 тисяч буде спрямовано (на погашення заборгованості), але я розумію, що це є мізер, проте для районного бюджету – це багато. Ми би могли зробити перекриття двох шкіл в районі  за таку суму коштів. Хоча ми не зобов’язані нести відповідальність за вашу заробітну плату, але розуміємо ваш біль, тому що це є і наш біль", - повідомив голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак про гроші, які депутати виділили на останній сесії для лікарні.

За словами головного лікаря Надвірнянської центральної районної лікарні Сергія Ємельянчука, через ситуацію із заробітною платою до них ніхто не хоче влаштовуватися на роботу.