«Поетичні намистини» — спецпроєкт про Марійку Підгірянку на UA: КАРПАТИ

«Поетичні намистини» — спецпроєкт про Марійку Підгірянку на UA: КАРПАТИ

22 бер. 2021

29 березня виповнюється 140 років з дня народження української поетеси та освітянки Марії Домбровської (Ленерт), більш відомої як Марійка Підгірянка. З цієї нагоди команда Івано-Франківської філії Суспільного спільно з професійними акторами-ляльководами з Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки підготувала спецпроєкт «Поетичні намистини». Короткі міжпрограмні ролики впродовж березня виходять на UA: Українське радіо Карпати, а від сьогодні, 22 березня, телеверсію спецпроєкту побачать ще й телеглядачі UA: КАРПАТИ.

Читайте також: «Читай Лесю»: команда Суспільного Карпати долучилася до читань поезії Лесі Українки

Народилася Марія Ленерт у сім’ї лісничого в селі Білі Ослави (Надвірнянського району Івано-Франківської області). Більшість творів поетеса написала для дітей і про дітей. ЇЇ вірші — ніжні й легкі, подекуди нагадують українські народні пісні. Адже авторка часто використовує фольклорні мотиви. Основні мотиви віршів Марійки Підгірянки до 1939 р. — мрії про краще майбутнє народу, оспівування краси рідного краю, природи Карпат.

«Наша команда не могла оминули увагою ювілей нашої славетної землячки, видатної майстрині слова й освітянки Марійки Підгірянки. Її поезія — наче музика: милозвучна, наповнена цікавими звуковими асоціаціями. Тож у нас виникла ідея залучити професійних акторів та озвучити вірші для наших радіослухачів. Окремі поезії ми ілюстрували і вони від сьогодні виходитимуть між основними проєктами й на телеканалі», — розповіла продюсерка UA: КАРПАТИ, авторка ідеї проєкту Галина Держипільська. 

Читайте також: UA: КАРПАТИ: суспільний мовник завжди поруч

Тематична палітра проєкту «Поетичні намистини» — різноманітна: від поезій про Україну до історій очима дитини про звірят, природу й працю. Авторки спецпроєкту — ведуча програм на UA: Українське радіо Карпати Христина Кухарук та звукорежисерка Наталія Гаєвська-Весоловська. Вони зауважили, що твори Марійки Підгірянки чудово звучать у радіоформаті, особливо — у виконанні професійних акторів. 

«Це дає можливість у легкій і доступній формі показати славну уродженку Білих Ослав Марійку Підгірянку з несподіваного боку — в професійному акторському. Вірші ідеально лягають у радіоформат, адже багаті фонічно — на звукообрази й діалоги. Це наче маленький радіотеатр. Матеріалу не бракує – адже поетична спадщина прикарпатської авторки велика і роздобути її в архівах театру не важко», — розповіла Христина Кухарук.

«Працювати над дитячим спецпроєктом надзвичайно цікаво, бо окрім музичного оформлення використовую багато інтершумів, щоб зацікавити маленьких слухачів. Тексти читають актори лялькового театру, які професійно створюють голосом образи персонажів віршів М. Підгірянки. Тож працювати над обробкою кожного голосу це особлива відповідальність і окремий виклик, адже потрібно підкреслити усі фарби та інтонації щоб кожен голос «зазвучав», — розповіла Наталія Гаєвська-Весоловська.

Також над проектом працюють режисерка ефіру Тетяна Василів та режисер монтажу Андрій Паньків. Загалом, в ефір вже вийшло 10 коротких радіопрограм у співпраці із шістьма акторами. 


Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Прикарпатті це — телеканал UA: КАРПАТИ і UA: Українське радіо Карпати. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.