Бабуся на карантині. Як дивитися релігійну службу онлайн і стати зіркою фейсбуку

Бабуся на карантині. Як дивитися релігійну службу онлайн і стати зіркою фейсбуку

17 кві. 2020

Минулої неділі, 12 квітня, соцмережі сколихнуло відео з бабусею, яка долучилася до онлайн-трансляції літургії на Вербну неділю на філії Суспільного UA: ЧЕРКАСИ. Ролик швидко став популярним і набрав тисячі переглядів, адже підкреслює важливість релігійних трансляцій для людей похилого віку.

Ми зв’язалися з авторкою відео та дочкою бабусі Валентиною Квіткою і розпитали про 88-річну героїню ролика Олену Іванівну. Про те, чим живе бабуся та що думає про онлайн-трансляції служб — далі в інтерв’ю.

Ви записали на відео, як бабуся святкує Вербну неділю, чи чекали ви, що воно стане таким популярним?

— Для бабусі недільна служба — це святе. І помолитися, і в люди вийти. Але за умов карантину це навіть не обговорювалося. Відвідувати публічні місця не можна, тож вона дивиться служби онлайн. А я просто зняла коротеньке відео й виклала на своїй сторінці у фейсбуці на пам’ять. Зовсім не сподівалася, що його так підхопить мережа й воно стане вірусним. Принаймні мети «пропіарити» бабцю на Вербну неділю не було smiley

Розкажіть про Олену Іванівну. Чим ще, окрім недільних служб, вона цікавиться?

— У липні їй буде вісімдесят дев’ять років. Бабуся родом із Сумщини, але в Черкасах мешкає більше ніж двадцять років: переїхала ближче до доньок. У неї невелике господарство — город із зеленню, полуницями та огірочками. І садок із яблуками, із яких вона робить сушку. А також худоба — два коти й собака. Устигає контролювати всі процеси, які відбуваються в неї в господарстві. Дуже компанійська, любить гостей і спілкуватися зі своїми правнуками. Їх у бабці п’ять. А ще стежить за собою — регулярно приймає вітаміни, харчується переважно рибою, овочами та кашами й ходить у СПА. Раз на місяць робить медичний педикюр і манікюр. Запорукою довголіття вважає свій режим: рано прокидатися й рано лягати спати.

Що думає бабуся про такі нововведення, як релігійна служба онлайн?

— Бабусі дуже «зайшла» служба онлайн. Адже їхати нікуди не потрібно. Можна посидіти на дивані, якщо втомилася. Часто вистояти всю службу в храмі для старенької важко, а сидіти на лаві в церкві холодно. От тільки жаліється, що в онлайн-режимі не побачишся й не поспілкуєшся зі своїми подружками, які теж ходять до церкви.

Як загалом в Олени Іванівни минає карантин?

— Бабуся дуже суворо дотримується карантину. За весь час далі свого подвір’я нікуди не виходила. І в гості до себе нині не запрошує. Добре, що вона живе в приватному будинку, тому має що робити. Усі магазинні покупки, які ми приносимо, протирає дезінфектором. А наш і свій верхній одяг після того, як побуває надворі, залишає на вулиці на спеціальному «карантинному стільці» на сонці. Щоб вірус не чіплявся.

Як ви думаєте, що б робила бабуся, якби не було релігійних трансляцій?

— Якби не було трансляцій, думаю, вона просто помолилася б зранку та ввечері й далі жила у своєму звичному ритмі. Адже розуміє, що віра — це не тільки походи до церкви.

Зазначимо, цими вихідними три загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙUA: КУЛЬТУРА і UA: КРИМ та всі регіональні телеканали транслюватимуть Великодні богослужіння для вірян, які святкують за юліанським календарем.

Дивіться Великодні богослужіння із київських храмів наживо на UA: КАРПАТИ

  • 18 квітня о 23:00 — Пасхальна Утреня та Літургія із Свято-Михайлівського кафедрального собору Православної Церкви України (м. Київ);
  • 19 квітня о 7:30 — Надгробне, Пасхальну Утреню та Літургію із Патріаршого собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви; 
  • 19 квітня об 11:00 — Недільну Святу Месу Римсько-Католицької Церкви в Україні.

Переглядати прямий ефір онлайн можна на сайті Суспільного Карпати.